„Megölték Bin Ladent, most a fiam következik”

Félti fia életét a „következő Bin Laden” édesapja – írja a The Guardian. Anwar al-Awlakinak, aki az Egyesült Államok szerint a terrorvezér utódja lehet, apja szerint csupán annyi a bűne, hogy „túl nagy a szája”. „A tagkártyámmal fognak eltemetni” – nyilatkozta Nick Clegg, a liberális-demokraták vezére arra a kérdésre, átállna-e valaha a konzervatívokhoz – jelenti a Press Association. A legutóbbi választásokon megalázó vereséget szenvedő párt szavazóit és politikusait jobbról és balról is környékezik.

Kovács N. László
2011. 05. 08. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Félti fia életét a „következő Bin Laden” édesapja – írja a The Guardian. Anwar al-Awlakinak, aki az Egyesült Államok szerint a terrorvezér utódja lehet, apja szerint csupán annyi a bűne, hogy „túl nagy a szája”.

„Három robotrepülő cirkál a falu felett. Az amerikaiak, tudom jól. Megölték bin Ladent, és most a fiam következik” – nyilatkozta Nasszer al-Awlaki, al-Anwar édesapja. Megvan az oka az aggodalomra: csütörtökön az amerikai hadsereg repülői rakétatámadást indítottak a család szülőfalujához közeli településen. A hivatalos források szerint Anwar volt a célpont, bár ő még időben elmenekült, ezért csupán két alacsonyabb rangú al-Kaida-tagot találtak el.

Az amerikai születésű, nagy szakállú férfi eredetileg mérnökként végzett, csak később tért át a radikális iszlám terjesztésére. Awlaki csatáit jórészt az interneten vívja, és bár egyelőre nem olyan ismert, mint nemrég elhunyt elődje, az Egyesült Államok szerint legalább olyan veszélyes. Az ő tanításai hatására kezdett lövöldözni 2009-ben a 13 emberrel végző Fort Hood-i katonai pszichológus, de hozzá kötődik az a nigériai diák is, aki karácsonykor akart felrobbantani egy Detroitba tartó gépet – szerencsére sikertelenül.

Mindezek ellenére az apa azt állítja, nincs rá semmi esély, hogy fia valóban a terrorszervezet arab-félszigeteki szárnyának vezetőjévé váljon. „A nyugati média szerint ő lesz a következő Bin Laden, ez azonban teljes képtelenség. Anwar nem született vezetőnek, egyszerűen erős a meggyőződése és túl nagy a szája” – fogalmazott. Akár vezető lesz, akár nem, az biztos, hogy Awlaki nem alhat nyugodtan. Most, hogy Bin Laden meghalt, az USA valószínűleg a jemeni al-Kaidára összpontosítja majd figyelmét. Ez a szárny a pakisztánihoz hasonlóan az iszlám ultrakonzervatív szalafi vonulatát követi, egyébként azonban függetlenség és az anyaszervezetnél modernebb hozzáállás jellemzi. Awlaki éppen ez utóbbit testesíti meg: az internet lehetőségeit jól ismerő férfi terroristáknak szóló magazint szerkeszt, tüzes hangú szólamait pedig videómegosztókon és internetes fórumokon terjeszti. Radikális gondolatai így távoli, magányos muszlimokhoz is elérnek, akik hatására váratlan, így kivédhetetlen tetteket követhetnek el – ezért különösen veszélyes.

Jemen évi 150 millió dollárt kap az Egyesült Államoktól az al-Kaida elleni küzdelemre, a központi kormány azonban nem képes végleg leszámolni a szervezettel. Bár a csoport csupán 100-200 elhivatott harcost és még néhányszor ennyi helyi támogatót számlál, szervezettségük és fanatizmusuk nehéz célponttá teszi őket. „Az al-Kaida aprócska kisebbség Jemenben, de önálló, elkötelezett és hihetetlenül szervezett kisebbség – magyarázza Szahid Obeid, helyi szakértő. – Mint ilyet, Oszama bin Laden halála valószínűleg igen csekély mértékben érintette őket”.

Press Association (pressassociation.com)

„A tagkártyámmal fognak eltemetni” – nyilatkozta Nick Clegg, a liberális-demokraták vezére arra a kérdésre, átállna-e valaha a konzervatívokhoz – jelenti a Press Association. A legutóbbi választásokon megalázó vereséget szenvedő párt szavazóit és politikusait jobbról és balról is környékezik.

Egyes tory politikusok azt javasolják a liberális-demokraták jobbszárnyán elhelyezkedőknek, lépjenek át a konzervatív pártba, míg Ed Milliband, a Munkáspárt vezetője a balra húzó politikusokat szeretné rávenni, lépjenek ki a koalícióból. A tavalyi parlamenti választásokon még a Munkáspártot is megszorongató lib-demek most csupán a szavazatok 15 százalékát tudták megszerezni, mely erős önvizsgálatra késztette a párt vezetését.

Nick Clegg bejelentette, ezentúl keményebben fog ragaszkodni a választások előtt lefektetett elvekhez, és jelezte, az egészségügyi reformcsomagot kész megvétózni is, ha annak részleteinél nem veszik figyelembe a liberális-demokraták véleményét is. A BBC egyik beszélgetős műsorában emellett hevesen elutasította a lehetőséget, hogy valaha is csatlakozni fog a konzervatívokhoz. „Nem. Soha. Nem vagyok tory, és soha nem is leszek. Soha, soha, soha. Szívem legmélyéig liberális-demokrata vagyok. A tagkártyámmal a koporsómban fognak eltemetni” – fogalmazott.

Ed Milliband, a Munkáspárt első embere eközben Clegg minisztereit csábítgatta a baloldalra. „A választók üzentek, és üzenetük egyértelmű: nem ezért szavaztunk rátok, a konzervatívok az orrotoknál vezetnek titeket, irányváltásra van szükség” – nyilatkozta Milliband. Majd egyenesen Vince Cable és Chris Huhne kabinetminiszterekhez címezve szavait: „Ha ez nem következik be, én biztosan nem maradnék a koalícióban”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.