Mégsem rasszista a szövetségi kapitány

A francia sportminisztérium után a helyi labdarúgó-szövetség is kiállt Laurent Blanc szövetségi kapitány mellett a két hete kirobbant rasszista botrány kapcsán, egyúttal megerősítette a posztján.

MNO
2011. 05. 12. 21:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szövetség elnöksége megerősítette bizalmát Laurent Blanc felé” – mondta Fernand Duchaussoy elnök a csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Médiapart tényfeltáró hírportál két hete azt állította, hogy a szövetség technikai vezetése a tavaly november 8-i megbeszélésen arról döntött: azt kéri az utánpótlás-nevelő központoktól és iskoláktól, hogy a 13 évnél idősebbeknél a kettős állampolgárságú fekete és arab játékosok aránya ne haladja meg a teljes létszám 30 százalékát, azaz a származás kerüljön előtérbe a futballtudással szemben.

A szövetség azonnal belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, szombaton a sportminisztérium is külön eljárást indított. A botrány elérte Laurent Blanc-t is, aki a felvétel szerint az értekezleten arról beszélt, hogy meg kellene változtatni a kiválasztási kritériumokat. Szerinte a jelenlegi szemlélet nem eléggé technikai, hanem az erős és magas játékosokat részesíti előnyben, ezek zöme pedig szerinte a feketék közül kerül ki. A legnagyobb botrányt a szakvezető azon mondata váltotta ki, miszerint „a spanyolok nekem az mondták, náluk nincs probléma, náluk nincsenek feketék”.

Chantal Jouanno sportminiszter kedden úgy nyilatkozott, hogy sem Laurent Blanc, sem Francois Blaquart, a felfüggesztett technikai vezető nem támogatott semmilyen diszkriminatív tervet. Blanc csak röviden szólt hozzá a felmerült javaslatokhoz, amelyekről a megbeszélésen hallott először, de azokat nem ő találta ki és nem ő vezette a vitát. A jelentés szerint Blanc-nak nem volt sem határozott véleménye, sem kész terve a kérdésről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.