Megválasztották az új elnököt

Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét választotta elnökévé a Vasutas Települések Országos Szövetsége (VTSZ) a szerdai tisztújításon.

MNO
2011. 05. 11. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI információja szerint az új elnök megbízásában valószínűleg szerepet játszott az úgynevezett gyömrői modell, amelynek lényege: a település és a MÁV közösen újította fel a helyi vasútállomást, majd az önkormányzat átvette annak üzemeltetését. A költségeket az állomás területén található büfé bérleti díjából fedezik. A koncepció olyan jól működik, hogy hasonló létrehozásáról jelenleg is tucatnyi településsel tárgyal a MÁV – írta a település önkormányzata az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) polgármester az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a VTSZ a vasúti forgalomba bekapcsolt, illetve vasútállomással rendelkező mintegy kétezer magyar település önkormányzatát, e települések lakóit, illetve cégeit képviseli. Közlése szerint a tisztújítást azért tartották, mert a korábbi vezető, Mezőhegyes polgármesterének elnöki mandátuma lejárt.

A négy évre most elnyert megbízatásról Gyenes Levente úgy fogalmazott: szeretne érdemibb, „élőbb” párbeszédet folytatni a MÁV és a szakminisztérium felső vezetésével, illetve a kormányzattal, és tervei között szerepel a gyömrői modell elterjesztése is.

Az új elnök egyebek mellett fontosnak tartja olyan, nyolc-tíz vagy több településből álló társulások létrejöttét, amelyek akár az utas- vagy a teherforgalom szervezése révén közreműködnének a szárnyvonalak megmentésében, de bizonyos, jelenleg a MÁV-tól a vállalkozókhoz kiszervezett szolgáltatások átvétele is ésszerű lenne. Az önkormányzatok, illetve azok cégei az adott településen átfutó vasútvonal, az ottani pályaudvar környékén a takarítástól a pályafenntartásig sok mindent elvállalhatnának, például közmunkával, valószínűleg olcsóbban, mint amennyit a MÁV most fizet ugyanezekért a tevékenységekért – mondta Gyenes Levente.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.