Milyen veszélyeket rejtenek a játszóterek?

A játszóterek biztonsági ellenőrzésébe kezdett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a szakemberek munkájuk során elsősorban a gyermekeket fenyegető rejtett veszélyeket próbálják kiszűrni.

MNO
2011. 05. 19. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp Zsuzsanna, a hatóság szóvivője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a fogyasztóvédelem munkatársai július közepéig tervezett országos ellenőrzéseik során a még forgalomba nem helyezett, illetve a már telepített játszótéri eszközök dokumentációját, mindenekelőtt a biztonságos üzemeltetésükhez szükséges megfelelőségi tanúsítványokat vizsgálják. A hatóság emberei emellett azt is figyelik, hogy a játékokon az előírásoknak megfelelően feltüntetették-e az ajánlott korcsoportokat, valamint az alkalmazott szabványokat, illetve a gyártó és a forgalmazó adatait, továbbá elvégezték-e a szükséges karbantartásokat és ellenőrzéseket – fűzte hozzá.

Bruszniczky Balázs, a játszótéri eszközök minőségét és biztonságát vizsgáló TÜV Rheinland InterCert Kft. kereskedelmi igazgatója kiemelte, tanúsítványaik kiállításával nem gumiszobákhoz hasonló környezetet kívánnak kialakítani a játszótereken, hanem olyan, a gyermek számára kihívást jelentő játékok építésére ösztönzik a gyártókat, amelyek használata során a legkevesebb rejtett veszély leselkedhet a legkisebbekre.

A TÜV Rheinland tapasztalatai alapján Magyarországon folyamatosan javul a játszóterek biztonságossága. Bruszniczky Balázs szerint míg ellenőrzéseik kezdetekor, 2004–2005-ben az eszközök több mint 90 százaléka nem felelt meg az előírásoknak, addig napjainkra a legtöbb üzemeltető már biztonságos feltételeket teremtett a játszótereken. Hozzátette: munkatársaik elsősorban azokat a játékokat nem engedik forgalomba, amelyekbe használatuk során a gyermekek feje, illetve ruházata – akár fulladást okozóan is – beakadhat.

A fogyasztóvédelmi hatóság szóvivője a fentiek mellett ismertette, hogy a közelmúltban először vizsgálták a gyermekek számára készült különböző arcfestékeket. Mint mondta, ellenőrzéseik során kizárólag a termékek jelölésével összefüggésben tapasztaltak problémákat, a vizsgált festékek összetétele pedig csak egy esetben nem volt megfelelő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.