Muzulmán–keresztény bunyó a fővárosban

Összeverekedtek egymással nacionalista tiltakozók és muzulmán hívők pénteken a bolgár fővárosban, a csetepatéban többen megsebesültek – közölte a rendőrség.

MNO
2011. 05. 20. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szélsőjobboldali Ataka párt nagyjából száz támogatója gyűlt össze Szófia legnagyobb mecseténél, a 16. századi Banja Basi dzsáminál. Az ellen tiltakoztak, hogy „elviselhetetlenül hangos” a muzulmánok pénteki imája, amelyet hangszórók segítségével hallani lehet szerte a bolgár főváros központjában. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor a nacionalisták – akik előzőleg megzavarták az imát, provokatív jelszavakat skandáltak – meggyújtottak egy imaszőnyeget. Négy embert szállítottak kórházba könnyű sérülésekkel. Más források szerint öt rendőr sérült meg.

Az Ataka közlése szerint a párt egyik parlamenti képviselőjét fejbe dobták egy kővel. A rendőrség két embert őrizetbe vett. A bolgár lakosság nagyjából tíz százaléka török származású muzulmán. Többségük a balkáni ország déli és keleti részén él. Legnagyobb pártjuk, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) a rendszerváltás óta jelen van a bolgár parlamentben, jelenleg ellenzékben. A Bojko Boriszov vezette kisebbségi jobbközép bolgár kormánynak a parlamenti többséghez szüksége van az Ataka szavazataira.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.