Nagy szívfájdalma volt, de ezzel elmúlt

Újra lesz önálló kutatóállomás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon – jelentette be Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Tokaji borvidék borversenyén, pénteken Sárospatakon.

MNO
2011. 05. 20. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke kiemelte: nagy „szívfájdalma volt” eddig a tokaji boros gazdáknak, hogy a borvidéken nem működött kutatóbázis, márpedig a tokaji borok készítéséhez nem megfelelők az általános kutatási eredmények, hiszen helyben speciális igények vannak. Ugyanakkor nagy eredménynek tartja, hogy újra megnyitják a több mint egy évtizede bezárt tarcali állomást.

A bírálóbizottságok 265 bort kóstolhattak meg a borvidék legjelentősebb, tizenhatodik alkalommal megrendezett szakmai eseményén. Feldman Zsolt a kutatóállomás megnyitásának részleteiről azt mondta: az előkészítés már elindult, az állomást július elsején nyitják meg, de teljes kapacitással előreláthatólag csak a jövő év januárjától üzemel majd.

A Magyarország és Szlovákia közötti vitáról, amely a Tokaji név használatáról szól, a helyettes államtitkár újságírói kérdésre úgy fogalmazott: az ügy jelenleg az Európai Bíróságon van, de úgy látja, a két országnak belátható időn belül sikerül majd megegyeznie a vitás kérdésekben.

A hétvégi borászati esemény szombaton a hagyományos borászbállal folytatódik, a rendezvényen éjfélkor hirdetik ki a borverseny eredményeit, valamint azt, kit is választott az idén a szavazásra jogosult 88 Tokaj-hegyaljai borász az év bortermelőjének a borvidéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.