Necas: A stresszteszteket szakmai alapon kell kezelni

Petr Necas, cseh miniszterelnök szerint az atomerőművek stressz-tesztjeit kizárólag szakmai ügyként kell kezelni, s elfogadhatatlan bármiféle politikai beavatkozás. Elfogadhatatlannak mondta, hogy a tesztek valamilyen módon a terrorizmus veszélyét is mérni próbálják.

MNO
2011. 05. 19. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Alapvető fontosságú, hogy a szabályok megalkotása és a tesztek kiértékelése szakmai, hangsúlyoznám magasan szakmai szinten maradjon. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a dolog politikai problémává váljon. Különösen nem tartanám jónak, ha a terrorizmus veszélyének aspektusa is a tesztek, illetve kiértékelésük része lenne” – jelentette ki Necas az Európai Nukleáris Fórumon csütörtökön Prágában. A stressz-tesztek bevezetését Németország, Ausztria és részben az Európai Bizottság legújabb fenntartásai bonyolítják.

A prágai európai nukleáris fórumon a politikusok és az energetikai szektor képviselői most arról tárgyalnak, hogyan tovább ezen a téren. A cseh kormányfő azt állította, hogy a stressz-tesztek kritériumait az év közepéig kellene megállapítani, majd az Európai Bizottság és az Európai Tanács is megvizsgálná, s július folyamán véglegesítené őket. A második félévben megkezdődne az európai atomerőművek tesztelése. Az első jelentést a témában decemberben hoznák nyilvánosságra.

Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa közölte, hogy a stressz-tesztek tartalma és formája nagyrészt már elkészült. Szerinte már csak két-három kritériumról kell megegyezniük az érintetteknek. Oettinger az elmúlt napokban azon véleményének adott hangot, hogy a stressz-teszteknek a lehető legszigorúbb kritériumokat kell tartalmazniuk, egyebek között fel kell mérniük egy terrorista támadás, illetve egy számítógépes támadás veszélyét is.

Ezek a kritériumok több államnak, köztük Csehországnak, nem tetszenek. Necas úgy vélte: ha az ilyen információk nyilvánosságra kerülnének, azokkal a valódi terroristák nagyon egyszerűen visszaélhetnének, ami tragédiákat okozhatna. A stressz-tesztek elvégzéséről az Európai Unió a japán fukusimai atomerőmű cunami katasztrófája után döntött. A cseh miniszterelnök, valamint Iveta Radicová szlovák kormányfő a fórumon megerősítették, hogy országaik továbbra is számolnak az atomenergia felhasználásával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.