Négyezer lépést tettek a paksi erőmű dolgozói

A paksi atomerőmű mintegy kétszáz dolgozója vett részt szerda délután azon a szolidaritási meneten, amelyet a létesítmény munkavállalói szerveztek, hogy így fejezzék ki együttérzésüket a fukusimai kármentesítésen dolgozókkal.

MNO
2011. 05. 11. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Japánban március 11-én bekövetkezett földrengés és az azt követő szökőár településeket rombolt le és söpört el, a halálos áldozatok száma az eltűntekkel együtt meghaladja a 26 ezret. A „négyezer lépés a fukusimai atomerőmű munkavállalói mellett” mottójú akció keretében, nem sokkal a délelőttös műszak vége után, az atomerőmű északi bejárójánál gyülekeztek a munkavállalók. A kezdeményezés jelmondatát tartalmazó transzparensekkel, rendőri biztosítás mellett indultak Paks felé a 6-os úton. A város déli határában Weisz Mátyás, az egyik rendező olvasta fel a paksi kollektíva a japán nagykövethez írt levelét, amelyben azt kérik, tolmácsolja együttérzésüket a fukusimai károk felszámolásán dolgozóknak. „Mi, a paksi atomerőműben dolgozó munkavállalók 12 ezer kilométer távolságból nem tudunk közvetlenül segíteni a kollégáinknak és a bajbajutottaknak, viszont ki akarjuk fejezni tiszteletünket és együttérzésünket„ – fogalmaztak a levélben. – Azt gondoljuk, hogy amit japán kollégáink tesznek, tiszteletre méltó és példamutató – fogalmazott Gál Rezső, az Egyesült Villamos-energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, aki szintén ott volt a résztvevők között.

Lőrincz László, a megmozdulás másik szervezője elmondta: megszövegeztek egy szolidaritási nyilatkozatot is, és több mint ötszáz aláírást gyűjtöttek, hogy ily módon is támogassák a fukusimai erőműben dolgozókat. „Fejet hajtunk, tiszteletünket és elismerésünket fejezzük ki a heroikus küzdelmük előtt, amelyet a katasztrófa elhárítása okán folytatnak az embertársaik, a szűkebb és szélesebb környezeti szennyezések lokalizálása, megszüntetése érdekében” – szól a paksiak levele.

A szolidaritási menet zárultával négytagú küldöttség indult Budapestre – immár nem gyalogosan –, hogy átadja az atomerőmű munkavállalóinak üzenetét Ito Tecuónak, Japán magyarországi nagykövetének. A március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott fukusimai erőmű egyes reaktorának épületét múlt vasárnap nyitották meg, a szakemberek megkezdték a hűtőrendszer helyreállítási munkálatait.

Két hónappal a nukleáris baleset után kedden térhettek haza a megrongálódott erőmű környékén lakók, hogy összeszedjék a legszükségesebb holmijaikat. Az atomerőmű köré vont húsz kilométeres sugarú veszélyzónán belül fekvő Kavaucsi falu 92 lakója sugárfertőzés elleni védőöltözékben, két órára mehetett haza. A kormányzat véleménye szerint a végleges hazatérés csak jövőre lesz lehetséges. A veszélyzónában kilenc település van, az említett falu lakóin kívül eddig senki se léphetett be a lezárt területre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.