Nem lehetnek egyszerre két ország állampolgárai

Az osztrák belügyminisztérium szerint a jelenlegi jogállás nem teszi lehetővé a dél-tiroliak számára, hogy felvegyék az osztrák állampolgárságot is az olasz megtartása mellett – derül ki egy csütörtöki olasz sajtóhírből.

MNO
2011. 05. 12. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dél-tiroli Szabadság párt népi kezdeményezést indított, hogy Ausztria adja meg az osztrák állampolgárságot az olaszországi német ajkúaknak, ennek érdekében három hónapon keresztül gyűjtöttek aláírásokat. A 20 ezer aláírást februárban át is adták az osztrák parlamentnek, amelynek petíciós bizottsága kikérte a belügyminisztérium véleményét. Eszerint „a jelenlegi jogi helyzetben a dél-tiroliaknak az osztrák állampolgárságot csak egy engedélyezési eljárásban, a törvényben előírt feltételek teljesítésével és az olasz állampolgárság feladásával lehetséges megszerezni”. Az állásfoglalást a Neue Südtiroler Tageszeitung csütörtöki száma közölte.

A dél-tiroli lakosság az 1920. július 16-án hatályba lépett Saint Germain-i államszerződéssel elnyerte az olasz állampolgárságot, miközben egyidejűleg elveszítette a osztrákot. Egy kizárólagosan a dél-tiroliak számára kedvező szabályozásnak az volna a veszélye, hogy „részrehajló lenne és ezért alkotmányjogi szempontból ütközne az egyenlőség elvével” a bécsi belügyi tárca szerint.

A Dél-Tiroli Szabadság pártot nem lombozta le a hír, sőt mint közleményében hangsúlyozza, maga is osztja a nézetet, hogy a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé a kettős állampolgárságot, de éppen ezért követeli az állampolgári kezdeményezés, hogy a parlament teremtse meg a jogi feltételeket.

A belügyminisztérium állásfoglalása nyomatékosan utalt arra, hogy a „kettős állampolgárság megszerzésének több legális útja is van”.

A dél-tiroliak számára releváns törvény az osztrák állampolgársági törvény 10. paragrafusa. Ez arról rendelkezik, hogy az osztrák állampolgárság megszerzésekor az addigi állampolgárság feladása akkor szükséges, ha az a kérvényező számára lehetséges és elvárható. De – érvel a párt – a dél-tiroliaktól éppen ez nem várható el, mert ők nem települnek át Ausztriába, viszont ha lemondanak az olasz állampolgárságról, azzal elveszítik összes állampolgári jogukat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.