Nem változtatott a szerb jegybank

A szerb központi bank nem változtatott az alapkamaton csütörtökön, ami így 12,50 százalék maradt. A szakértők többsége emelést valószínűsített.

MNO
2011. 05. 12. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank áprilisban és márciusban egyaránt 25 bázisponttal növelte az alapkamatot. Februárban szinten tartotta, amivel akkor megszakadt a tavaly augusztus óta tartó kamatemelési sorozat. Azóta nyolc alkalommal emelt kamatot a szerb központi bank. Az elmúlt időszakban végrehajtott kamatemelések oka elsősorban a növekvő infláció volt.

A Reuters által megkérdezett 13 elemző közül hat arra számított, hogy nem változik a kamat. A többiek 25-50 bázispontú emelést vártak. A bank csütörtökön jelezte, hogy monetáris enyhítés következhet, ha csökken az infláció. Már a kamatdöntés ismertetése után közölte az ország statisztikai hivatala, hogy az áprilisi éves szintű infláció 14,7 százalékra emelkedett a márciusi 14,1 százalékról. A havi szintű növekedés 0,6 százalék volt a márciusi 2,6 százalékot követően. Tavaly az infláció 10,3 százalék volt Szerbiában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.