Nincs változás, közel háromszoros a Fidesz–KDNP előnye

Lényegi változások nem érzékelhetők a politikai erőviszonyokban, a biztos szavazó pártválasztók körében még mindig jelentős, többszörös a kormánypártok fölénye – derül ki a Századvég május közepén végzett közvélemény-kutatásából.

MNO
2011. 05. 20. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatási összefoglaló szerint májusban a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. Ez a részvételi hajlandóság közel azonos az idei év márciusában és a tavalyi év záró időszakában mért adatokkal. A politikai piacon szűkülés érzékelhető, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 37 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 35 százaléka. Ez kismértékű, statisztikai hibahatáron belüli csökkenést jelent a március végi állapothoz képest. Az MSZP szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott, az elmúlt hónapokban nem tudta érdemben szélesíteni táborát (jelenleg 12 százalék). Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 5, a Jobbikot 9 százaléka támogatja. A rájuk jellemző pártpreferencia-változás mértéke egyelőre nem haladja meg a statisztikai hibahatárt.


A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős, több mint 2,7-szeres a Fidesz–KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest. A kormányzópártok ebben a dimenzióban 57 százalékon, a szocialisták 21 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 13 százaléka adná voksát a Jobbikra, 6 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe.


Az intézet május 12–18. között, telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel.

Forrás: Századvég Intézet

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.