Októbertől indul az internetes népszámlálás

Október 1-jén kezdődik a népszámlálás; Magyarországon az idén lehet először interneten adatot szolgáltatni, de 40 ezer kérdezőbiztos is járja majd az országot – közölték a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784366" target="_blank"><strong>• Remélik, hogy a lakosság egy részét már interneten számolhatják</strong></a>

MNO
2011. 05. 17. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internetes kapu október 1-je és 16-a között áll majd nyitva; akik ez idő alatt nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokhoz az azt követő hetekben látogatnak el a kérdezőbiztosok – mondta Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese, aki arra számít, hogy az állampolgárok 10-20 százaléka válaszol a világhálón a lakásra, illetve a személyi körülményekre vonatkozó kérdésekre.

Kiemelte: az internetes népszámlálás költségtakarékos, jelentősen lerövidíti az adatfeldolgozás időszakát, és az emberek számára kényelmes, hiszen a világhálón a nap 24 órájában kitölthetik a kérdőíveket. Az egyetlen megkötés az, hogy az egy háztartásban élőknek egyféleképpen kell adatot szolgáltatniuk: vagy az interneten, vagy hagyományos módon, papír alapon, a számlálóbiztosoknak.

Németh Zsolt elmondta: különös gondot fordít a KSH a népszámlálás során az adatvédelemre és folyamatosan konzultálnak az adatvédelmi biztossal; az egyedi adatok csak befelé haladhatnak a hivatalba, kifelé nem. Közlése szerint a válaszolóknak nevet nem kell megadniuk és a szenzitív adatokról – így a nemzeti, nyelvi, vallási hovatartozásról, vagy tartós betegségről, fogyatékosságról – nem kell nyilatkozniuk. A közreműködők titoktartási nyilatkozatot írnak alá, az adatokat oly módon összesítik, rendszerezik, hogy azokból személyes sajátosságokra, egyedi jellegzetességekre ne lehessen visszakövetkeztetni, s a népszámlálás adatai más adatbázisokkal nem kapcsolódhatnak össze. Összesen mintegy 50 millió oldalnyi kérdőívet kell majd feldolgozni. Készülnek hagyományos szöveges elemzések, táblázatos kötetek, CD-ROM-ok, speciális adatbázisok és interaktív tematikus térképek.

Az összeírás minden olyan emberre vonatkozik, aki életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik, s az egy évnél nem régebben külföldön lévő magyar állampolgárokra is. Ebbe a körbe azonban az elmúlt hónapokban indult honosítás során állampolgárságot szerző emberek nem tartoznak bele, így őket nem érinti a népszámlálás. A kérdőívek kitöltése – a szenzitív adatok kivételével – kötelező, aki nem engedi be a kérdezőbiztost, az szabálysértést követ el. A népszámlálás első rendszerezett adatait várhatóan 2012 első negyedévében hozzák nyilvánosságra.

Vukovich Gabriella, a hivatal elnöke elmondta: ösztönzik a lakosságot az internetes adatszolgáltatásra. A 15. magyarországi népszámlálás során az összeírás október 1-je és 31-e között lesz, a pótösszeírás november 1-jétől 8-áig. A kérdőív egyik része a lakásra vonatkozik, a tulajdoni viszonyokra, típusra, rendeltetésre, víz- és villanyellátásra. A további kérdések a személyi körülményekre irányulnak, a családi helyzetre, az iskolázottságra, a nyelvismeretre, a foglalkozással, a munkahellyel, a közlekedéssel kapcsolatos adatokra, végül a szenzitív kérdéskör következik.

A kérdőívek kitöltése egy 2-3 tagú családban összesen mintegy fél órát vesz majd igénybe. A számlálóbiztosok egy 3 fős háztartás után mintegy 1500 forintot kaphatnak. A 40 ezer számlálóbiztos mellett további mintegy 10 ezren közreműködnek a népszámlálásban, nagy feladatok hárulnak az önkormányzatokra és jegyzőikre.

A KSH szeptember 27-30. között minden címre eljuttatja az internetes adatszolgáltatáshoz szükséges kódszámot és a kérdőív mintáját. Ezután október 1-jétől a kistelepüléseken, ahol kisebb az esélye az internetes adatszolgáltatásnak, már elkezdenek dolgozni a számlálóbiztosok.

Magyarországon 1784-ben volt az első összeírás, 1869 óta pedig statisztikai módszerekkel készülnek a népszámlálások többnyire tízévente, a nemzetközi elvárásoknak megfelelően; az idei lesz a 15. ilyen népszámlálás.

Az ENSZ programjának megfelelően a mostani időszakban már 141 országban volt népszámlálás, 88-ban rövidesen lesz, és csupán a Föld öt országa marad ki ebből az akcióból. A népszámlálás során nyert statisztikai adatok segítik a társadalmi, gazdasági döntések meghozatalát, a hatásvizsgálatokat és a nemzetközi adatszolgáltatást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.