Rendbe hozzák a katonasírokat

Felkutatják, rendbe hozzák és ápolják a katonasírokat Székesfehérváron; a hosszú távú program első lépéseként három katona nyughelyét tették rendbe a Hosszútemetőben szerdán.

MNO
2011. 05. 18. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkában Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka vezetésével a városba települt katonai szervezetek képviselői, Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere, a Military Klubból diákok és tanárok, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, valamint a székesfehérvári nyugállományú katonák klubjának több tagja vett részt.

Rendbe hozták az 1944-ben elhunyt Schnetzer Ferenc honvéd tábornok, hadügyminiszter, az 1917-ben életét vesztő Nemes Szalay Miklós főhadnagy családi sírboltját és az 1928-ban meghalt Csató Ferenc őrnagy nyughelyét. Megtisztították a sírköveket, újrafestették a sírboltok kerítését és friss virágot helyeztek a sírokra. A munkát a következő hónapokban is folytatják, mivel csak a Hosszútemetőben negyven katonasírt sikerült felkutatnia Jobbágy Antal nyugállományú ezredesnek. Mint elmondta, közülük tíz nagyon elhanyagolt, valószínűleg azért, mert a sírokban nyugvók hozzátartozói is meghaltak már.

A városban – amely a történészek feljegyzései szerint eddig 62 különböző katonai szervezetnek adott otthont, és történelmi jelentőségű katonaváros volt – több ezerre tehető azoknak a magyar és más nemzetiségű katonáknak a száma, akik háborúban estek el vagy helyi kötődésük miatt Székesfehérváron nyugszanak. A rendezett, ápolt katonatemetők mellett a település több temetőjében is vannak katonasírok. Egy részüket már nem látogatják, és emiatt a sírok, emlékművek állaga leromlott. Rendbetételükhöz a város önkormányzata biztosít alapanyagot – például festéket –, a munkában részt vevő katonák és szervezetek pedig elvégzik a helyreállítást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.