Rengeteg magyar diót exportálnak

Jó minősége miatt keresett a magyar dió a világpiacon, amit az is mutat, hogy a múlt évben mintegy 1000 tonnát exportáltak belőle – mondta Bognár Károly, a Nemzetközi Héjas és Szárított Gyümölcsök Tanácsának (International Nut and Dried Fruit Council Foundation – INC) magyarországi nagykövete az MTI-nek csütörtökön.

MNO
2011. 05. 19. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember – aki korábban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke volt – annak kapcsán beszélt a magyar diótermesztésről, hogy az INC Budapesten tartja május 20-22. között XXX. kongresszusát.

A második világháború idején a magyar diótermés még elérte a 30 ezer tonnát. A mennyiség az 1990-es évek közepére 3000 tonnára esett vissza, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 6000 tonna fölé emelkedett. Bognár Károly szerint a telepítések hatására a következő 3-5 évben a magyar diótermelés mennyisége megduplázódhat.

A jelenlegi 1000 tonna éves kivitel értéke mintegy 3 millió euró (750-840 millió forint). Kivitelre jellemzően héjas dió kerül, amelynek kilogrammja most 700 forint. Ezt jobban megéri eladni a piacon, mint a kilónként 1200-1300 forintért értékesíthető megtisztított dióbelet. A dió értékes része ugyanis csak a gyümölcs 35 százalékát teszi ki. A Magyarországon maradó gyümölcs 85-90 százaléka nem kerül kereskedelmi forgalomba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.