A szakember – aki korábban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke volt – annak kapcsán beszélt a magyar diótermesztésről, hogy az INC Budapesten tartja május 20-22. között XXX. kongresszusát.
A második világháború idején a magyar diótermés még elérte a 30 ezer tonnát. A mennyiség az 1990-es évek közepére 3000 tonnára esett vissza, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 6000 tonna fölé emelkedett. Bognár Károly szerint a telepítések hatására a következő 3-5 évben a magyar diótermelés mennyisége megduplázódhat.
A jelenlegi 1000 tonna éves kivitel értéke mintegy 3 millió euró (750-840 millió forint). Kivitelre jellemzően héjas dió kerül, amelynek kilogrammja most 700 forint. Ezt jobban megéri eladni a piacon, mint a kilónként 1200-1300 forintért értékesíthető megtisztított dióbelet. A dió értékes része ugyanis csak a gyümölcs 35 százalékát teszi ki. A Magyarországon maradó gyümölcs 85-90 százaléka nem kerül kereskedelmi forgalomba.
(MTI)
Már nem telik nyaralásra a magyaroknak?
