Számít az egyetemistákra a főváros

A jövőben a főváros képviselői is jelen lehetnek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) ülésein, ahogy a hallgatói érdek-képviseleti szervezet delegáltjai is meghívást kapnak a Fővárosi Közgyűlés és az önkormányzat bizottságainak üléseire, ha a napirenden szakpolitikai kérdések szerepelnek.

MNO
2011. 05. 23. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erről szóló főpolgármesteri előterjesztést a főváros jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottsága hétfői ülésén támogatta, a közgyűlés pedig várhatóan szerdán dönt a megállapodás aláírásáról. A Tarlós István főpolgármester és Nagy Dávid HÖOK-elnök között kötendő megállapodás értelmében az önkormányzat és az érdek-képviseleti szervezet megegyezik abban, hogy az együttműködésüket érintő tanácskozásokra és rendezvényekre kölcsönösen meghívják egymás képviselőit.

Az önkormányzat írásban vállalja azt is, hogy „a fővárosban működő felsőoktatási intézményekben hallgatókat fokozottan érintő fővárosi rendeletek és az egyetemi ifjúságot érintő egyéb döntések előkészítési folyamatában” kikéri a HÖOK véleményét. A dokumentum értelmében a főváros figyelembe veszi a hallgatók közlekedési szokásait is egyebek mellett a BKV-járatok kialakításakor, valamint a kerékpárutak vonalvezetésének megtervezésénél. A HÖOK azt vállalja a megállapodásban, hogy az önkormányzat hallgatókat érintő döntéseinek és rendeleteinek meghozatalához szükséges háttérkutatásokban és tanulmányok elkészítésében aktív szerepet vállal. A HÖOK kész segítséget nyújtani a budapesti ifjúsági koncepció megvalósulásához is. Az aláírandó dokumentum értelmében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az egyetemi könyvtárak is szorosabban együttműködnek majd.

A főváros jogi bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta azt is, hogy a főváros kössön megállapodást a Műegyetemmel (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) és az ELTE-vel (Eötvös Loránd Tudományegyetem). A szerdai közgyűlés elé kerülő előterjesztések szerint az önkormányzat a jövőben a szakpolitikai kérdések kidolgozásakor támaszkodni kíván az egyetemek szellemi bázisára. Az ELTE a megállapodás szerint vállalja, hogy megszervez egy „budapesti egyetemi kötődésű tudósokból álló nemzetközi tudományos támogató hálózatot”, a Műegyetem pedig kutatói műhelyt hoz létre, amely integrálja a főváros jövőjével kapcsolatos alapkutatásokat és elemzéseket, továbbá részt vesz a közúti és vízi közösségi közlekedési fejlesztési tanulmányok elkészítésében.

A jogi bizottság alelnöke, Hegedűs László (Fidesz–KDNP) arról beszélt, hogy a főváros és az egyetemek szakpolitikai kérdésekben egymásra vannak utalva, és a most megkötendő megállapodásokkal helyreállhat közöttük a kapcsolat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.