Szerbia nem aprózza el a kibocsátást

Szerbia közel 1 milliárd eurónyi kötvény kibocsátását tervezi még az idén államháztartási hiányának finanszírozásához – jelentette be a szerb államadósság-kezelő központ vezetője csütörtökön.

MNO
2011. 05. 12. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Branislav Toncic azt mondta, hogy a tervezett kötvény nagysága 1 milliárd euró lesz, vagy annál esetleg valamivel kisebb. Részleteket május végére ígért. A bejelentés nem meglepetés, hiszen Branislav Toncic korábban azt mondta: ha nem sikerülne eladni a Telekom Srbija állami többségű távközlési cég 51 százalékát, akkor Szerbia eurókötvényt bocsát ki. Az illetékes akkor még kisebb, 500 millió eurónyi kötvényről beszélt.

A szerb kormány május 5-én döntött úgy, hogy nem adja el a Telekom Srbija 51 százalékát, annak ellenére sem, hogy az egyetlen vevő, az osztrák Telekom Austria feljavította ajánlatát. Az osztrák cég, kihasználva a meghosszabbított ajánlattétel lehetőségét, 1,1 milliárd euróra emelte a Telekom Srbija 51 százalékára tett vételi ajánlatát a korábbi 950 millió euróról. Az új ajánlat szerint 800 millió eurót fizettek volna az ügylet létrejöttekor, a fennmaradó 300 milliót a vásárlást követően kilenc évig, éves részletekben törlesztették volna. A belgrádi kormány azonban legalább 1,4 milliárd euró készpénzt várt a társaság 51 százalékáért. Az ügylet létrejöttével a Telekom Austria a Balkán vezető távközlési szolgáltatójává vált volna.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.