Szinten kell tartani a költségvetést

A magyar mezőgazdasági szakmai szervezetek a francia agrárkamarák képviselőivel folytatott egyeztetésükön egyetértettek egyebek között abban, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetését legalább a jelenlegi szinten kell tartani – tájékoztattak a résztvevők pénteken.

MNO
2011. 05. 20. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodtak abban is, hogy erős első pillérre van szükség, amely nem tartalmazhat nemzeti hozzájárulást. Indokoltnak nevezték a kölcsönös megfeleltetés egyszerűsítését és úgy vélték, hogy az árak ingadozása ellenében, illetve a katasztrofális áresések megakadályozása érdekében egyfajta biztonsági hálót kell létrehozni. A KAP-nak piacszabályozási eszköztárra, rugalmasságra, illetve az egészségügyi és klimatikus kockázatok elleni védelemre van szüksége – fogalmazták meg.

A közlemény szerint a vidékfejlesztési politikát fenn kell tartani, beleértve a hátrányos természeti adottságú régióknak járó kompenzációt, a fiatal gazdák önállóan működő gazdaságának létrehozásának támogatását, a modernizációt és a versenyképességet segítő intézkedéseket, valamint a gazdák számára létrehozott szaktanácsadási szolgálatokat. A közlemény szerint a „zöldebb” KAP érdekében nincs szükség további intézkedésekre.

A gazdálkodók már most is számos olyan környezetvédő gyakorlatot megvalósítanak, amelyek többletköltséget jelentenek számukra: ilyen például a nitrát irányelv betartása, vagy az erózió elleni védekezés – hangsúlyozzák a közleményben, amely szerint ezért környezetvédelmi támogatással kellene kárpótolni a gazdákat.

A szakmai szervezetek szerint a közösségi termékek védelmének érvényt kell szerezni és el kell érni, hogy a harmadik országokból származó termékek is ugyanolyan követelményeknek feleljenek meg, mint az európaiak. Ezen túl fontosnak és szükségesnek nevezték a mezőgazdasági kutatás és innováció erősítését. A közleményt az AGRYA, a MOSZ, a MAGOSZ és az APCA (Francia Agrárkamarák Állandó Közgyűlése) írta alá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.