Téves riasztás ötvenmillióért

Olyan riasztórendszer leszállításáért és beszereléséért fizetett ki csaknem ötvenmillió forintot a Honvédelmi Minisztérium egyik hivatala az előző választási ciklusban, amelyet végül egy budapesti raktárban találtak meg egy belső ellenőrzés során. Az eszközöket úgynevezett külföldi NATO-lakásokban kellett volna üzembe helyezni. A beszerzéssel megbízott Body Guard Kft. állítja, mindent teljesített. A szaktárca arra készül, hogy kártérítési pert indít, és feljelentést tesz hűtlen kezelés gyanújával.

Magyar Nemzet
2011. 05. 26. 2:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb feljelentésre készül a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Hende Csaba honvédelmi miniszter által elrendelt átvilágítás után hűtlen kezelés gyanújával egy biztonságtechnikai céggel kötött szerződés kapcsán. A társaságnak riasztóberendezéseket kellett beszereznie a Brüsszelben, Mons-ban és Glons-ban fenntartott HM-kezelésű úgynevezett NATO-lakásokba, de az eszközöket végül ki sem szállították Belgiumba. A munkák teljesítését azonban igazolták a HM Protokoll- és Nemzetközi Rendezvényszervező Irodájának (HM PNRI) vezetői, így a gyanú szerint csaknem ötvenmillió forintos kár érte a tárcát. Az ügyet a HM legnagyobb vagyonkezelő cége, a HM EI Zrt. belső ellenőrzése tárta fel a kormányváltás után. A vizsgálatot Moró Lajos, az állami cég új vezérigazgatója rendelte el. Az ellenőrök akkor fogtak gyanút, amikor a társaság Soroksári úti raktárában megtalálták a vagyonvédelmi eszközöket, de nem tudták, hogy azokat miért ott őrzik.

A vizsgálat során kiderült, hogy a HM PNRI az előző választási ciklusban megrendelést adott a Body Guard Kft.-nek arra, hogy 82 külföldi NATO-lakás 65 százalékát lássa el riasztóberendezésekkel. Ezeket az eszközöket egy rendszerben működtethették volna, hiszen az érintett lakások ötven kilométeres körzetben vannak – írja a csütörtöki Magyar Nemzet, melyből további információkat is megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.