Több ezer tonna kristálycukrot csempésztek be

Kristálycukorcsempészeket ítélt el csütörtökön a Győri Ítélőtábla; a másodfokon eljáró bíróság az elsőrendű vádlott, Végh József felfüggesztett büntetését két év letöltendő börtönre súlyosbította. Az ítélet jogerős.<br />

MNO
2011. 05. 12. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ítélőtábla – az elsőfokú bíróság ítéletével egyezően – a másodrendű vádlott, Morvai Zoltán három év hat hónapi, illetve a harmadrendű vádlott, Karátföldi Ferenc hároméves börtönbüntetését helybenhagyta. A vádlottak több ezer tonna import kristálycukrot adtak el Magyarországon a vám és az áfa megfizetése nélkül, amellyel 227 milliós bevételkiesést okoztak.

A kristálycukrot 2005-ben és 2006-ban Horvátországban vásárolták Hollandiában és Szlovákiában bejegyzett cégeiken keresztül, s a magyar vámhatóságnál „nem uniós országból származó áru közösségi szabad forgalomba bocsátását” kezdeményezték. Ebben az esetben a rendeltetési helyként megjelölt Hollandiában, illetve Szlovákiában kellett volna a vámot kivetni, a cukrot azonban Magyarországra szállították, itt adták el, de vámot és áfát nem fizettek.

Az ítélőtábla az első fokon eljáró Zala Megyei Bíróság ítéletét megalapozottnak tartotta, a kristálycukor magyarországi importját pedig törvénysértőnek mondta ki. A cselekmény „tárgyi súlyára tekintettel” döntött a másodfokon eljáró bíróság a súlyosbítás mellett az elsőrendű vádlott esetében, aki korábban vámügyintéző volt. A másodrendű Morvai Zoltán felbujtóként és bűnsegédként tevékenykedett az ügyben. Az ítélőtábla a harmadrendű Karátföldi Ferencet adócsalásban és a számviteli törvény megsértésében találta bűnösnek. Róla a másodfokú bírósági eljárás során derült ki, hogy lakhelyén nem található, ezért februárban elfogatóparancsot adtak ki ellene, de keresése nem járt eredménnyel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.