Többmilliárdos a veszteség a fukusimai erőmű üzemeltetőjénél

Óriási, nettó 1247 milliárd jenes, 2866 milliárd forint nettó veszteség érte a márciusban véget érő pénzügyi évben a japán energiaipari vállalatot, a Tokyo Electric Power Co.-t (Tepco), miután jelentős költségeket okozott a cégnek a fukusimai atomerőmű kármentése.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/785288" target="_blank"><strong>• Lemond a Tepco elnöke?</strong></a>

MNO
2011. 05. 20. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel korábban 133,78 milliárd jenes nettó nyereséget ért el a vállalat. Az idei veszteség a japán nem pénzügyi szolgáltató vállalati szektor történetének legnagyobb éves vesztesége. Mintegy tíz évvel ezelőtt a Nippon távirati és telefoncég 834,67 milliárd jenes veszteséget könyvelt el.

A társaság közleményben arról tájékoztatott, hogy az elnök, Simizu Maszataka vállalja a rossz eredmények miatti felelősséget, és lemond, helyét a vezérigazgató, Nisizawa Tosio veszi át. A Tepco 1,018 ezer milliárd jenes egyszeri költséget jelentett be a fukusimai atomerőmű négy reaktorának leállításával kapcsolatosan. További költségeket okoznak a magasabb energiaárak: a kieső termelési kapacitások pótlására fosszilis energiahordozókat felhasználó erőműveket indított be a vállalat.

A vállalat működési vesztesége 399,62 milliárd jen volt az előző pénzügyi évben az egy évvel korábbi 284,44 milliárd jenes nyereséget követően. A társaság árbevétele ugyanakkor 7 százalékkal, 5,016 ezer milliárd jenről 5,369 ezer milliárd jenre nőtt.

A Tepco nem kívánt az idei évi eredményekre vonatkozó előrejelzést adni, ám közölte: nem fizet osztalékot. Legutóbb a vállalat megalapításakor, 1951-ben nem fizetett osztalékot a társaság. A japán energiaszolgáltató közleményében úgy fogalmaz: jelentősen romlott a vállalat pénzügyi helyzete, és „ez komoly kétségeket ébreszt a konszern jövőjét illetően”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.