Túl sokan betegedtek meg, lépni kellett

Visszafogná Kína ólom- és egyéb nehézfémszennyezését, miután a közelmúltban elszaporodtak az ólommérgezési esetek, és jelentések szerint a talaj is sok helyen erősen elszennyeződött.

MNO
2011. 05. 20. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezetvédelmi minisztérium honlapján megjelent új szabályozás bírságot helyez kilátásba azoknak a cégeknek és önkormányzatoknak, amelyek nem tartják be a mérgező anyagokra vonatkozó korlátozásokat. Azokban a régiókban, amelyekben már elharapódzott az ólomszennyezés, a hatóságokat arra utasították, hogy függesszék fel az összes futó projekt környezetvédelmi hatásvizsgálatát és engedélyezési eljárását – idézi a Hszinhua kínai hírügynökség Tao Tö-tien (Tao Detian) minisztériumi szóvivőt.

A bejelentést az elmúlt években több száz fémmérgezési eset előzte meg. 2009-ben és 2010-ben összesen több ezer, kohók és elemgyárak közelében élő gyerek szenvedett ólommérgezést országszerte. Legutóbb Kuangtung (Guangdong) tartományban egy akkumulátorgyár közelében élő több tucat gyereknél mutattak ki hasonló megbetegedést: vérükben a 100 mikrogrammos határértékkel szemben 600 mikrogramm ólmot találtak.

A kormányzat a mérgezési esetek, valamint az étel- és tejszennyezési botrányok után végül prioritást adott az ügynek. Ebbe az irányba hatott az is, hogy kormányzati vezetők korábban fenntarthatóbb, emberközpontúbb gazdasági növekedés bevezetésére tettek ígéretet. Az elektromos robogók terjedése és az autógyártás felfutása drámaian megnövelte a savas ólom-akkumulátorok iránti keresletet Kínában, miközben az ólom bányászatát és feldolgozását, az akkumulátorok gyártását és hulladékként való kezelését csak lazán ellenőrizték a hatóságok.

A Caixin című pénzügyi lap közelmúltbeli minisztériumi értesülései szerint a kínai kormány az ólom-, a higany-, a króm-, a kadmium-, az arzén- és más veszélyes anyagokkal való szennyezés 15 százalékos visszafogását tervezi 2015-ig a 2007-es szinthez képest, valamint több mint 4400 vállalat szigorúbb ellenőrzését is kilátásba helyezte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.