Turistalátványosság lesz az egri érseki palota

Az Új Széchenyi-terv csaknem egymilliárd forintos támogatása nyomán kulturális és turisztikai látogatóközponttá válik Eger egyik legfontosabb műemléke, az érseki palota – jelentették be pénteken Egerben.

MNO
2011. 05. 20. 18:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mintegy 1,18 milliárd forint értékű beruházás megvalósításához 200 millió forinttal járul hozzá az Egri Főegyházmegye, illetve az Érseki Vagyonkezelő Központ. A látogatóközpontot a tervek szerint 2013 májusában adják át. A projekt 23 új munkahelyet teremt a településen és évente 100 ezer vendéget fogadnak majd az eredetileg az 1690-es és az 1780-as évek között épült klasszicizáló későbarokk palotaszárnyban.

Ternyák Csaba egri érsek ez alkalommal azt hangsúlyozta, hogy az Egri Főegyházmegyében és Magyarországon történelmi hagyományai vannak annak, hogy a katolikus egyház a közt szolgáló épületeket emeltet. Egerben ilyen az egyetemalapítás céljára Eszterházy Károly püspök által emeltetett Líceum, de a főegyházmegye által alapított Érsekkert is. Egyben kifejezte reményét, hogy a látogatóközpont országos hírű turisztikai látványossággá válik.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP) arról beszélt, hogy akkor áll helyre a dolgok normális rendje, amikor együttműködik az egyház és az állam. Ugyanis téves az a felfogás, amelyik el akarja egymástól szeparálni az egyház és az állam világát – fűzte hozzá. Ugyan kétségtelen, hogy más-más a küldetése az egyháznak és az államnak, ám egyszerre vagyunk tagjai az egyházunknak és polgárai az államnak. A most kezdődő projekt – folytatta – szép szimbóluma az egyház nyitottságának is, hiszen azáltal, hogy megmutatja évezredes értékeit, olyan emberekhez is eljut ez a szellemi gazdagság, akik az egyház világától távollévőnek érzik magukat. Ma is Szent István művének folytatása, vagyis az országépítés mindannyiunk küldetése – mondta Semjén Zsolt.

Virág Zsolt projektmenedzser a beruházást ismertetve elmondta, hogy a 2326 négyzetméter hasznos alapterületű látogatóközpontban a többi között egyházművészeti kiállítást, az Egri Főegyházmegye történetét bemutató kiállítást alakítanak ki, illetve lesz egy Magyar szentek és legendák elnevezésű tárlat is. A vendégek a kiépítendő információs rendszer segítségével okostelefonjaikkal információs tárlatvezető tartalmakat tölthetnek majd le, illetve bepillantást nyerhetnek a püspök könyvtárába, képtárába, ruhatárába, dolgozószobájába és kincstárába is. Ugyanakkor cukrászda, internetszoba, ajándékbolt és gyermekmegőrző is működik majd a mozgássérültek által is látogatható központban – mondta Virág Zsolt.

Az Egri Főegyházmegyét 1004-ben alapította Szent István, illetve 1804-ben emelték érseki rangra az egri püspököket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.