Tüzet nyitottak a résztvevőkre, többen meghaltak

Szemtanúk szerint tizenhét civilt öltek meg a szíriai rezsim biztonsági emberei pénteken, tüzet nyitva az ellenzék felhívására kezdődött újabb tüntetések résztvevőire a közép-szíriai Homszban, valamint a déli Deraa térségének egyik városában.

MNO
2011. 05. 20. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Négy ember, köztük egy gyermek halt meg, miután a biztonsági erők lövéseket adtak le, hogy feloszlassák a Homsz városában kezdődött tüntetéseket” – mondta egy szemtanú. Egy ötödik embert a térség Szanamein városában ért halálos lövés – közölte egy szíriai jogvédő csoport. Más emberjogi aktivisták arról számoltak be, hogy az északnyugati Bánjászban szintén a tömegre lőttek a rendfenntartó erők. Áldozatokról onnan egyelőre nem érkezett jelentés. A tüntetők szabadságot, erőszakmentességet és párbeszédet követelnek.

A megmozdulások kiindulópontja a pénteki nagy ima, mert ez az egyetlen lehetőség nagyobb tömegek gyülekezésére. A múlt héten a tömeges letartóztatások és a fokozott rendőri készültség miatt kisebb volt a részvétel, mint korábban, és ez azt a benyomást keltette egyesekben, hogy működik a szíriai vezetés kemény elnyomó taktikája. A most pénteki menetek viszont arra utalnak, hogy az ellenzéki erők megpróbálják újra összeszedni az erejüket. A tüntetők több helyen olajágat lengettek békés szándékaik jeléül, Bánjászban pedig a férfiak meztelen felsőtesttel vonultak fel, így bizonyítva, hogy nincs fegyver náluk. A szíriai hatóságok ugyanis a sok – emberi jogi források szerint a 850-et is elérő – halálos áldozatot fegyveres bandák és külső hatalmak számlájára írják.

A különböző helyekről érkező jelentéseket nem lehet ellenőrizni, mert a rendszer nemcsak a külföldi tudósítók munkáját akadályozza, hanem a szíriai sajtó sem adhat hírt az eseményekről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.