Új „bornagyhatalom” születhet?

Híres bortermelő vidékké próbálják tenni Patagóniát, a dél-amerikai földrész legdélebbi részét elszánt argentin szőlőtermesztő borászok.

MNO
2011. 05. 26. 5:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feladat igazi kihívás, mivel a termőföld inkább terméketlen föld, a tél igen zord, a nyár viszont nagyon forró, gyakran 40 Celsius-fokos a hőség. Utóbbi persze nem lenne baj a szőlőnek, ha lenne bőven „innivalója”. Csakhogy Patagóniában nem öntözésesen művelik, így aztán nagyon kell „kapaszkodnia” gyökereivel, hogy vízhez jusson. Viszont éppen a gyökérzet „leküszködése” a mélyebb talajrétegekbe adja az ott termesztett fehérbor különleges, gyümölcsös ízét. A vörösbor sem idegen a vidéktől, ráadásul igen erős. 14,8-15 fokos a szesztartalma például a pinot noirnak az igen erős napsütésnek köszönhetőn.

Patagónia mindazonáltal nem bornagyhatalom, legalábbis egyelőre. Összesen nyolc „tőkése”, mármint szőlészete-borászata van, mindegyik ezer hektár körüli területen gazdálkodik. A fajtapaletta elég széles és színes: chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, malbec, cabernet sauvignon. A nehézségek ellenére a patagóniai bornak kezd némi tekintélye lenni: a közelmúltban jól szerepelt borversenyeken, és nem csupán országos nedűviadalokon, hanem nemzetközi borbajnokságon is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.