Új rekordon a görög állástalanok száma

Új rekordra, 15,9 százalékra nőtt februárban a görög munkanélküliség, a januári 15,1 százalékról. (Decemberben 14,8 százalék volt.)

MNO
2011. 05. 12. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög statisztikai hivatal, az Elstat csütörtökön közzétett adatai szerint ez a legmagasabb havi munkanélküliségi ráta 2004 óta, amikor Görögország elkezdte az adat nyilvántartását. Egy évvel azelőtt még 12,1 százalék volt a munkanélküliség Görögországban. Idén februárban a foglalkoztatottak száma 4,18 millióra csökkent a januári 4,27 millióról.

Tavaly május óta szigorú megszorítóprogramot hajt végre Görögország, cserébe az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 110 milliárd eurós mentőövéért cserébe. Idei költségvetési tervében a kormány még azzal számolt, hogy a munkanélküliség 14,5 százalékra nő, majd csak jövőre tetőzik 15 százalékon. A szakszervezetek ennél borúlátóbbak, szerintük az idei munkanélküliség akár 20 százalékos is lehet majd.

Februárban a 15-24 év közöttiek körében volt a legmagasabb a munkanélküliség: 40,4 százalék az egy évvel korábbi 32,0 százalék után. Az idei második hónapban a munkanélküli nők aránya 19,0 százalékra ugrott az egy évvel korábbi 15,3 százalékról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.