Újra egymás nyakába borulnának az ázsiai vezetők

Japán földrengés és cunami sújtotta északi körzetébe látogatott szombaton a kínai miniszterelnök és a dél-koreai államfő, hogy kifejezze együttérzését és támogatásáról biztosítsa az újjáépítési erőfeszítéseket.

MNO
2011. 05. 21. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán miniszterelnökkel tartandó vasárnapi hármas csúcstalálkozó előtt előbb Ri Mjong Bak dél-koreai elnök, majd Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő kereste fel Japán északi részét. Kína és Dél-Korea egyaránt bírálta azokat az intézkedéseket, amelyeket Tokió a márciusi földrengés nyomán megsérült fukusimai atomerőműben keletkezett vészhelyzet elhárítása érdekében hozott, különösen azt, hogy a reaktorrobbanás elkerülése érdekében sugárszennyezett vizet bocsátottak az óceánba.

Japán részről azt remélik, hogy a csúcstalálkozón sikerül elsimítani a nézeteltéréseket.

Szendaiban, a földrengés és a szökőár által legjobban sújtott Mijagi kormányzóság székhelyén Ri Mjong Bak dél-koreai államfő, miután megemlékezett az áldozatokról, kijelentette: hazája minden tőle telhetőt megtesz Japán segítése érdekében.

Ven Csia-pao, akinek kormánya a sugárszennyezéstől tartva korlátozta a japán élelmiszerek importját, a prefektúra egy másik városában, Natoriban arról beszélt, hogy Peking kész visszatérni a japán mezőgazdasági és egyéb termékek beviteléhez, ha azok megfelelnek a biztonsági előírásoknak.

A három vezető politikus a kelet-ázsiai térség fő gazdasági hatalmainak évente szokásos találkozóján vesz részt Japánban. Tárgyalásaik középpontjában a reaktorbiztonsággal és a márciusi katasztrófa következményeinek enyhítésével összefüggő kérdések állnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.