Visegrádi országok: közös európai uniós hadtest lesz

Közös európai uniós hadtestet (battle group) hoz létre a négy visegrádi ország. Ebben állapodott meg a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – védelmi minisztere csütörtökön a szlovákiai Lőcsén. Magyarországot a tanácskozáson Hende Csaba védelmi miniszter képviselte.

MNO
2011. 05. 12. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyezség szerint az önálló V4-es hadtestnek 2016 első felében kellene véglegesen felállnia és bevetésre késznek lennie. „Véglegesen megegyeztünk, hogy nekifogunk a hadtest felállításának. Ez az egyes hadseregek korszerűsítésének az útja. A kölcsönös tapasztalatok megosztásán kívül a költségeket is megosztjuk egymás közt” – jelentette ki Lubomír Galko, a vendéglátó szlovák védelmi miniszter.

A részletek egyelőre nem ismeretesek. Galko azt mondta, hogy ezeket, valamint a kiadásokat is, szakértők a közeljövőben tisztázzák. A miniszterek előzetesen abban is megegyeztek, hogy a közös hadtest parancsnoka Lengyelország lesz. Szóba kerültek a NATO-n belüli reformok is. Ezeket a miniszterek szükségesnek minősítették. A V4-ek tanácskozásán részt vett az ukrán védelmi miniszter is. „Az ukrán kollégával megvitattuk, hogyan tudna Ukrajna is bekapcsolódni a V4-ek európai uniós hadtestének a felállításába” – jegyezte meg Galko.

A miniszterek megvitatták a tárcáknál tapasztalható forrásmegvonások problémáját és esetleges következményeit is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.