A fogdán verték össze a rendőrök az előállított férfit

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a Gubacsi kontra Magyarország ügyben hozott tegnapi döntésében megállapította, hogy a magyar állam megsértette az embertelen és megalázó bánásmód tilalmát. A strasbourgi bíróság több mint tízezer eurót ítélt meg a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke által képviselt kérelmezőnek, akit előállítása során bántalmaztak a rendőrök – olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közleményében.

MNO
2011. 06. 29. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy sértettjét 2006 augusztusában egy parkolóban történt koccanásos balesetet követően állították elő Siófokon ittas vezetés gyanújával. Miután a vér- és vizeletvizsgálatot követően visszavitték a helyszínre, hogy ott fényképeket készítsenek, a fiatalember megpróbált elszaladni, és eközben elsodorta az egyik rendőrt. Előállítását követően a fogda folyosóján súlyosan bántalmazták: ütötték, rúgták, majd arccal a falnak nyomták, terpeszbe kényszerítették, és hátulról többször erőteljesen ágyékon rúgták.

A bántalmazás másnapján készült orvosi látlelet megállapította, hogy a kérelmező az egész testére kiterjedően – helyenként kifejezetten súlyos – sérüléseket szenvedett. Az ügyben nyomozás indult, amelynek során a sértett azonosított két rendőrt a bántalmazók közül. Azonban noha az ügyészség is arra a következtetésre jutott, hogy a kérelmező ágyéksérülése bántalmazás eredménye, és nem kizárt, hogy az előállítás során keletkezett, mégis megszüntette a nyomozást. A döntést az ügyészség azzal indokolta, hogy az elkövetők kiléte nem volt megállapítható, többek között a tanúvallomások ellentmondásossága miatt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága hangsúlyozta: tulajdonképpen mind az ügyészség, mind a kormány elismerte, hogy bántalmazás történt. A bíróság leszögezte: a magyar hatóságok akkor tudtak volna mentesülni a felelősség alól, ha megfelelő magyarázattal szolgálnak arra, hogy miként keletkeztek a kérelmező sérülései, ilyen magyarázattal azonban nem tudtak előállni. Mindezek alapján az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította: a kérelmezőt bántalmazták az előállítása alatt, Magyarország tehát megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt, embertelen és megalázó bánásmód tilalmát. A bíróság 10 500 euró jóvátételt és 3750 euró perköltséget ítélt meg a kérelmezőnek.

Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke, a kérelmező képviselője az ügy kapcsán úgy nyilatkozott: „Újfent bebizonyosodott, hogy a strasbourgi bíróság megfelelő jóvátételt tud nyújtani azokban az esetekben, amikor a magyar hatóságok nem a nemzetközi emberi jogi normák szerint járnak el.”

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.