A James Bond-film sztárja rajta volt a feketelistán, kitoloncolták

Kitoloncolták Mianmarból Michelle Yeoh hollywoodi színésznőt, aki jelenleg egy, Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki politikusról szóló filmen dolgozik – közölték kedden a helyi bevándorlási illetékesek.

MNO
2011. 06. 28. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A malajziai származású Yeoh – A holnap markában című James Bond-film, valamint a Tigris és sárkány sztárja – június 22-én érkezett a ranguni nemzetközi repülőtérre, ahol a hatóságok azonnal őrizetbe vették, és a következő repülőgéppel visszafordították. „Még aznap kitoloncolták, mert rajta volt a feketelistán” – mondta el egy tisztviselő, aki neve elhallgatását kérte, mert nem volt felhatalmazva a média tájékoztatására.

A 48 éves Yeoh a közelmúltban Thaiföldön, Nagy-Britanniában és Franciaországban forgatta az Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki politikus életéről szóló film jeleneteit. A Luc Besson rendezésében készülő produkció bemutatását októberre tervezik. A film a The Lady címet kapta: ezen a néven emlegetik hazájában a politikusnőt, aki a mianmari diktatúrával szembeni küzdelem vezéralakjává vált. Aung Szan Szú Kji tavaly decemberben – alighogy kiszabadult hétéves házi őrizetéből – ranguni otthonában fogadta a színésznőt, hogy megbeszéljék a film részleteit.

A The Lady a politikusnő és néhai brit férje, Michael Aris szerelmének történetét is feldolgozza. A házaspár sokáig nem találkozhatott, mert Szú Kjit őrizetben tartották, Aris pedig nem kapott beutazási vízumot. 1997-ben kiderült, hogy férje rákban szenved, ám Szú Kji nem merte elhagyni az országot, hogy hozzá utazzon, mert attól félt, nem engedik hazatérni. Aris 1999-ben hunyt el.

Az évtizedek óta hatalmon lévő katonai juntát Mianmarban (korábbi nevén Burmában) a márciusi választások után polgári kormány váltotta fel, ám a kritikusok szerint alig változott valami, és az új kormány voltaképpen a hadsereg bábja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.