A lótenyésztésben és a földrendezés terén is együttműködnek

Együttműködési megállapodást írt alá kedden Budapesten V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Vang Si-Jüan, a kínai Földügyi és Erőforrás Minisztérium miniszterhelyettese; a két ország ezzel szorosabbra fűzi a kínai–magyar kapcsolatokat a földügyi igazgatás területén – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793482" target="_blank"><strong>• Hogy mondják kínaiul: főpályaudvar?</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793196" target="_blank"><strong>• Magyarország kitüntetett helyet szerezhet magának a térségben<br /></strong></a><a href="http://www.mno.hu/portal/793134" target="_blank"><strong></strong><strong>• Schmitt: Az együttműködés mindkét fél számára előnyös</strong></a>

MNO
2011. 06. 28. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

V. Németh Zsolt a megállapodást megelőző találkozón emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban több esemény is tanúskodik a kínai–magyar agrárkapcsolatok fejlődéséről. Néhány hónapja megnyílt a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. libakeltető telepe Anhuj városában. Áprilisban pedig összeült a két ország mezőgazdasági munkacsoportja Pekingben. Emellett az agrárgazdaság több területén együttműködési lehetőségeket talált a két ország, például a gyümölcstermesztésben vagy a lótenyésztésben.

Az államtitkár kínai vendégének beszámolt a magyar földügyi igazgatási rendszerről, aláhúzva, hogy Magyarországon 150 éve folyamatos az ingatlan-nyilvántartás. A földtulajdon értéke a rajta lévő jelzálog értékével együtt a nemzeti vagyon 60-65 százalékát is elérheti. Ezért különösen fontos a földek hiteles jegyzéke – jegyezte meg. Felhívta a figyelmet a magyar intézményrendszer erősségére, az egységes térképi és tulajdonjogi kataszterre.

A VM friss eredménye a múlt héten bemutatott Takarnet24 projekt, a földhivatal online rendszerének fejlesztése. A program a nap 24 órájában hozzáférést biztosít az ingatlan-nyilvántartási adatokhoz. Vang Si-Jüan hangsúlyozta: Magyarország Kína egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere Közép-Európában. Ezért az együttműködési megállapodás a magyar és a kínai minisztérium összefogásának alapja. A miniszterhelyettes szólt arról, hogy Kína egyik legnagyobb problémája, hogy az ázsiai ország gyorsan fejlődő ipara a jó minőségű, mezőgazdasági művelésre alkalmas földeket is elfoglalja. A nagy lélekszám miatt fontos a földek biztonsága és mezőgazdasági művelésben tartása, amihez szükség van a nyilvántartás informatikai fejlesztésére. Méltatta, hogy Magyarországnak sok és jó tapasztalata van a földek regisztrálása és felmérése területén.

A tervek szerint a két ország együttműködése olyan szakterületeken valósul meg, mint a földmérés, a térképészet, az ingatlan-nyilvántartás és a földrendezés. A két ország szakemberei tanulmányutakat, közös konferenciákat, szemináriumokat szerveznek, képzési programokat és tanfolyamokat indítanak a szakértőknek. A közös programokat rögzítő szerződés három évre szól, és bármikor meghosszabbítható – tartalmazza a VM közleménye.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.