A magyar bankok csak „nagyon lassan” tisztulnak majd meg

A devizahitelesek terheinek könnyítését célzó megállapodáson túl további ösztönzőkre lenne szükség a magyar bankszektor hitelezési tevékenységének élénkítésére – állapították meg hétfői helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

MNO
2011. 06. 06. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege által a magyar kormány és a bankok megállapodásáról szóló, befektetőknek összeállított elemzés szerint a bejelentett intézkedéscsomag „jó kompromisszum”, ám reálgazdasági hatása valószínűleg korlátozott lesz.

A ház szerint az ingatlanárverezési tilalom feloldása kedvező fejlemény, mivel mérséklődik a késztetés az utóbbi években széles körűvé vált nem törlesztésre, az értékesíthető ingatlanok arányára megszabott szigorú kvóták azonban azt jelentik, hogy a bankok csak hosszú idő alatt tudnak megszabadulni nem teljesítő kinnlevőségeiktől. A kormánynak más módszereket kell találnia a magánszektorba irányuló banki hitelezés ösztönzésére, a megoldás a bankszektor adóterheinek csökkentése lehet 2012 után – áll a JP Morgan elemzésében.

Egy másik nagy citybeli befektetési ház, a Morgan Stanley hétfői értékelésében szintén úgy vélekedett, hogy a magyar bankok csak „nagyon lassan” tudják majd megtisztítani hitelportfólióikat. A cég londoni elemzői szerint akkor lehetne számítani a hitelezés élénkülésére, ha az új hitelek adóalap-csökkentő tételként szolgálhatnának banki különadó számításához.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.