A magyar elnökség rugalmasan reagált a váratlan eseményekre

Az Európai Unió soros elnökségének átadását jelképező ünnepséget rendeztek csütörtökön Brüsszelben, a neves európai építmények kicsinyített mását felsorakoztató Mini Európa parkban, a Magyar Országgyűlés ötpárti alapítású brüsszeli irodája, a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodája (Hunineu) szervezésében. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/794214" target="_blank">• Magyarország elévülhetetlen érdemeket szerzett</a></strong>

MNO
2011. 06. 30. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen – Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárának jelenlétében – Hernyes Zoltán belgiumi magyar nagykövet jelképesen átadta az elnökséget a lengyel nagykövetséget képviselő Marek Kuberskinak. Beszédében Olajos Péter egyebek között arról beszél, hogy a most leköszönő magyar elnökség rugalmasan tudott reagálni a váratlan eseményekre is. Felsorolta az elmúlt fél év eredményeit, és úgy vélte, azzal, hogy Magyarországot Lengyelország követi az elnöki poszton, Közép-Európa „visszakerül a térképre”.

A lengyel diplomata megtiszteltetésnek nevezte, hogy hazája a sikeres magyar elnökség munkáját folytathatja. Hozzátette, arra számítanak, hogy a most induló lengyel elnökség is eredményes lesz. A brüsszeli park vezérigazgatója, Thierry Meeus arra is emlékeztetett, hogy nem csupán két elnökség, hanem két elnökségi trió (spanyol–belga–magyar és lengyel–dán–ciprusi) közti váltásról van szó. Az elnökség utolsó napján magyar zászló lobogott a belga főváros talán leghíresebb építményén, a park mellett álló Atomiumon.

A ceremónián csángó, kárpátaljai és szlovéniai magyar népdalok hangzottak el. A zászlóátadás magyar huszárok közreműködésével történt. Az elnökség átadása alkalmából számos más kulturális eseményt is tartottak a napokban Brüsszelben.

A Mini Európa parkban a hétvégén „magyar forgatagot” rendeznek, a látogatók a magyar gasztronómia és folklór érdekességeivel is megismerkedhetnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.