A minisztérium és a vásárlók segítségét kérik az uborkatermesztők

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) a németországi hasmenésjárvány következtében az uborkakereskedemben kialakult helyzet nyomán kezdeményezi, hogy a termelőkön kívül álló okok miatt felhalmozott – jelen körülmények között eladhatatlan – zöldségkészletekre a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nyújtson kivonási támogatást, valamint kezdeményezze az Európai Uniónál az érintett termelők kártalanítását.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788393" target="_blank"><strong>• Fazekas nagyot harapott – Nincs járványveszély Magyarországon</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788466" target="_blank"><strong>• Hasmenésjárvány: marad továbbra is a bizonytalanság</strong></a>

MNO
2011. 06. 03. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar zöldségek és gyümölcsök mentesek mindenfajta fertőzéstől, jó minőségűek, fogyasztásuk semmilyen veszéllyel nem jár, sőt az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezik – írta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a kereskedőkhöz és a fogyasztókhoz címzett nyílt levelében, egyben segítségüket kérve a németországi járvány nyomán kialakult helyzet rendezésében. A FruitVeB felkéri a magyarországi áruházláncokat, kiskereskedőket, hogy megrendeléseikkel és kommunikációjukkal segítsék a magyar zöldségek, gyümölcsök fogyasztókhoz történő eljuttatását, és a fogyasztói bizalom növelését. A levélben emlékeztetnek: a fogyasztók körében komoly bizonytalanság alakult ki az uborka gyanúba keverése miatt.


Az érdekképviselet a fogyasztói bizalom erősítése érdekében ismételten javasolja az „eredeti magyar élelmiszer” megnevezés bevezetését, ami egyértelmű garanciát jelentene a termék hazai eredetére. A MOSZ álláspontja szerint a származási hely feltüntetése önmagában nem elégséges, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében azt is jelezni kell a terméken, hogy hol termesztették. A MOSZ emlékeztet arra, hogy a magyar élelmiszer-biztonsági előírások rendkívül szigorúak, és minden eddigi vizsgálat azt bizonyítja, hogy a hazai előállítású zöldségek biztonságosak, fogyasztásuk semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár. Ezt az is garantálja, hogy Magyarországon a társas vállalkozásoknál előállított zöldségek termesztését magas szinten képzett, erre szakosodott szakemberek felügyelik – teszik hozzá.

A MOSZ közleményében kitér arra, hogy még mindig nem tudni, mi okozza a Németországból kiinduló, mára már több országban halálos áldozatokat is követelő hasmenésjárványt. A megalapozatlan vádak – a német hatóságok egyértelművé tették, hogy nem a spanyol uborka terjeszti a fertőzést – viszont tetemes károkat okoznak a zöldségtermesztésből élő magyar gazdálkodóknak is.

A MOSZ hangsúlyozza: a friss zöldségek csak korlátozott ideig tárolhatók, így a fogyasztói bizalom ideiglenes megingása, az exportlehetőségek korlátozása a garantáltan egészséges zöldséget előállító hazai termelők százait hozza rendkívül nehéz helyzetbe, veszélyeztetve megélhetésüket és az általuk foglalkoztatottak munkahelyeit is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.