A nagykövetségek védelmükbe vették a büszke vonulókat

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket az idei Budapest Pride melegfesztivál alkalmából 19 budapesti nagykövetség.

MNO
2011. 06. 16. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap kezdődött az egyhetes 16. melegfesztivál, programjában filmvetítések, műhelybeszélgetések, kiállítások szerepelnek, és szombaton rendezik meg a meleg méltóság menetét, amely a Hősök tere–Oktogon–Bajcsy-Zsilinszky út–Kossuth tér útvonalon halad majd.

A budapesti amerikai, ausztrál, belga, cseh, dán, brit, finn, holland, horvát, ír, kanadai, luxemburgi, német, norvég, portugál, spanyol, svájci, svéd és szlovén nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége juttatta el csütörtökön az MTI-hez. Úgy fogalmaznak: „Az elmúlt években az esemény ellen megnyilvánult erőszakos cselekményeket figyelembe véve kiállunk ezen emberek joga mellett, hogy e hagyományos rendezvényen békésen és törvényes keretek között vonuljanak fel.” Az emberi jogok – ezen belül az igazságosság, az egyenlőség, a kirekesztés elutasítása és a vélemény szabadsága – tiszteletben tartása és a törvényesség a demokratikus államok alapkövei. Ezzel összhangban a nemzetközi emberi jogi törvény is azon alapul, hogy minden embert szabadság és egyenlő jogok illetnek meg, mint azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja – mutatnak rá. A dokumentum szerint ezen alapvető emberi értékek iránti tisztelet minden kormányt arra kötelez, hogy állampolgárait az erőszaktól megóvja, és mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítson.

Mint a külképviseletek hangsúlyozzák, napjainkban sokak kénytelenek diszkriminációt elszenvedni szexuális orientációjuk és nemi identitásuk okán. „Kormányaink szembeszállnak e diszkriminációval, és hitet tesznek az emberi jogok egyetemessége mellett, amely irányultságtól függetlenül mindenkire egyformán érvényes” – teszik hozzá.

A nyilatkozat kitér arra, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2011 márciusában fogadta el 85 ország nevében a Vessünk véget a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló erőszakos cselekményeknek és emberi jogi jogsértéseknek című közös nyilatkozatot. Az ebben megfogalmazott elvekkel kapcsolatban – olvasható – ezúton kívánja a 19 nagykövetség kifejezni támogatását.

Tavaly 17 nagykövetség biztosította támogatásáról a magyarországi LMBT közösségeket, tavalyelőtt 13 külképviselet bocsátotta ki a közös nyilatkozatot. A meleg méltóság menete tavaly különösebb rendbontás nélkül ért véget, de az azt megelőző három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.