„A nemzeti radikalizmus fenegyereke” felfüggesztettet kapott

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Polgár Tamást hétfőn nem jogerősen a Pesti Központi Kerületi Bíróság amiatt, mert a Tomcat néven ismert blogger tavaly a Fővárosi Bíróság (FB) folyosóján arcul ütötte Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselőt.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793400" target="_blank"><strong>• Tomcatnél elszakadt a cérna?</strong></a>

MNO
2011. 06. 27. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cselekmény annak a polgári pernek az első tárgyalása után történt, amelyet Tomcat indított Novák Előd ellen azért, mert álláspontja szerint a Jobbik politikusa – aki a 2009. januári ferencvárosi időközi országgyűlési választás idején a helyi választási bizottság tagja volt – valótlanul hozta őt összefüggésbe választási csalással. Polgár Tamás a hétfői tárgyaláson azt mondta, hogy évekkel ezelőtt még a sértettel „egy oldalon álltak”, közösen szervezték a nemzeti radikálisok akcióit a Gyurcsány-kormány ellen. A ferencvárosi időközi választás előtt Polgár Tamás fel is ajánlotta a Jobbik vezetésének, hogy indul a képviselőjelöltjükként, ám ettől a párt elzárkózott. Ezután Tomcat a Zöld Párt színeiben indult.

Polgár Tamás közölte: Novák Előd a helyi választási bizottság jobbikos delegáltjaként azóta rendszeresen választási csalással, ajánlócédulák hamisításával vádolja a nyilvánosságban. Hozzátette, hogy aljas, lejárató kampány folyt ellene, „a nemzeti radikalizmus fenegyereke” ellen, mert ezt a szerepet Novák Előd akarta eljátszani. A vádlott nem tagadta, hogy az általa Novák ellen indított polgári per első tárgyalása után az FB folyosóján egyszer megütötte a politikust, de ez azt mondta, ez szerinte erkölcsileg helyes volt, és elégtételt jelentett a számára.

A hétfői tárgyaláson sértett tanúként meghallgatott Novák Előd arról beszélt, hogy neki a helyi választási bizottság tagjaként kötelessége volt utánajárni az ajánlócédulák hitelességének, és Tomcat pártja esetében az 1165-ből csak 13 volt szabályos. Közlése szerint ezzel Polgár Tamás kiírta magát „a nemzeti oldalból”, és ezért fordult ellene.

Az FB folyosóján történtek kapcsán a képviselő azt hangsúlyozta: miután Tomcat ismerősei videón rögzítették a fájdalmas ütést – amely a tárgyaláson meghallgatott orvos szakértő szerint sérülést nem okozott –, és a felvételt feltették az internetre, minden bizonnyal előre készültek minderre, s elfogadhatatlan, hogy egy választási bizottság tagjának tényfeltáró tevékenységéért támadásoktól kelljen tartania; ez ellen fokozott büntetőjogi védelem szükséges.

A korábban még hivatalos személy elleni erőszak vádjával folyó büntetőper hétfői első tárgyalásán a vádbeszédben az ügyész már csupán az enyhébben büntetendő garázdaság vétségének minősítette a történteket, mert álláspontja szerint nem bizonyítható, hogy Novák Elődöt hivatalos személy mivoltára tekintettel, amiatt érte az inzultus. Ugyanakkor az ügyész, majd az ítélet szóbeli indoklásában a bíró is nyomatékosan hangsúlyozta, teljességgel elfogadhatatlan a konfliktus oly módon történő lezárása, hogy valaki peres ellenfelét a bíróság folyosóján bántalmazza.

A hétfői, garázdaság miatt első fokon kiszabott 1 év 4 hónap, 3 évre felfüggesztett szabadságvesztés ellen Polgár Tamás enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős, a büntetőper a Fővárosi Bíróságon folytatódik másodfokon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.