A nemzeti vagyon rendbetételét szolgálja a szerződés

Eddig mintegy 65 ezer hektár föld művelésben tartásáról kötött hasznosítási szerződést a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/788393" target="_blank">• Fazekas nagyot harapott – Nincs járványveszély Magyarországon</a></strong>

MNO
2011. 06. 03. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy jelenleg az állami földvagyon kétmillió hektár, ebből mintegy 200 ezer hektár a rendezetlen tulajdonú terület. Utóbbinak mintegy harmadát adta mostanáig szerződésekkel hasznosításra ideiglenesen bérbe az NFA. Fazekas Sándor jelezte: a februárban kezdődött munka – amely része a nemzeti vagyon rendbetételére hirdetett programnak – várhatóan augusztus–szeptemberben fejeződik be. Az ideiglenes szerződések október 31-én lejárnak, és ezután pályázat útján lehet majd a további hasznosításra jogot szerezni.

Fazekas Sándor kitért arra: a birtokpolitikai irányelveknek megfelelően az NFA döntések meghozatalakor főként a kis- és közepes gazdálkodóknak igyekeztek lehetőséget teremteni. Jelezte azt is, hogy az NFA a jogszabályoknak megfelelően nem tett különbséget bel- és külföldiek között.

A miniszter felhívta a figyelmet: a megbízási szerződések nem helyettesítik október 31. után a megkötött haszonbérleti szerződéseket. Azaz a mostani hasznosítási szerződések semmiféle előjogot nem biztosítanak a földhasználónak a későbbi pályáztatásnál. Vagyis a haszonbérleti pályázatok megkötésekor érvényesíthetők lesznek a kormány birtokpolitikai irányelvei.

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke tájékoztatott még arról, hogy a későbbi haszonbérletet elnyerő gazdálkodók tehermentesen vehetik át a gazdálkodásra elnyert földterületeiket. Megjegyezte: a termőföld ideiglenes művelésére kötött szerződések nem okoztak diplomáciai bonyodalmat. Az NFA ugyanis a külföldiekkel kötött szerződések során jogszerűen járt el.

Az MTI kérdésére válaszolva az elnök közölte: az állami földeket most feleannyiért veszik bérbe általában, mint a magántulajdonban lévőket. A cél azonban az, hogy ezek az árak közelítsenek egymáshoz, azaz az állam is igyekszik több bérleti díjat beszedni, mint eddig. Újságírói kérdésre Sebestyén Róbert elmondta: a 65 ezer hektárra 4100 hasznosítási szerződést kötöttek. Ennek 75 százalékát természetes, 25 százalékát pedig jogi személyekkel kötötték meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.