„A parlamentben vannak és lesznek meleg politikusok”

Szlovákiában először vállalta fel a nyilvánosság előtt homoszexualitását egy parlamenti képviselő. Stanislav Fort, az SaS képviselője egy lapinterjúban beszélt a homoszexualitás társadalmi elfogadottságáról, s hogy milyen meleg politikusnak lenni Szlovákiában.

MNO
2011. 06. 06. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselő a Sme napilapnak adott interjújában elmondta: a parlamentben vannak és lesznek meleg politikusok. „Ez normális dolog. Külföldön senkinek sincs problémája nyíltan beszélni szexuális orientációjáról, a szlovák társadalomnak azonban még meg kell érnie” – jelentette ki. Hozzátette: ezekről a politikusokról közvetlen környezetük tudja, hogy saját nemükhöz vonzódnak, ám orientációjuk sajtóval és politikai tevékenységükkel kapcsolatban nem nyilvános.

A szivárványos meneten megjelent egy cseh EP-képviselő és egy énekesnő is, nyíltan vállalva másságát, ám egyetlen szlovák celebritás vagy politikus sem jelent meg. Fort szerint nem lehet felgyorsítani a folyamatot, s ez talán nem is lenne túl szerencsés. „Ha például a törvénykezés megelőzné a közvélekedést, akkor a törvényt nagyon gyorsan el lehet törölni. Rosszabb azonban az abból fakadó csalódás, hogy valami létrejött, és nem működött. Nem értek egyet a kiforratlan megoldásokkal” – vélte. Arra a felvetésre, hogy ezen emberek megjelenése nem is törvénykezési szempontból, inkább a társadalom vélekedésére gyakorolt hatásai és a szolidaritás miatt lehetne hasznos, azt felelte: „Mikor Michal Docolomansky színész távozott e világból, életének utolsó hónapjait szenzációhajhászás kísérte. Ő volt az egyik olyan ember, aki jelentős segítséget nyújthatott volna a homoszexuálisoknak a láthatóvá válás szempontjából. Önökre hagyom, miért nem tette ezt meg.”

Fort az első politikus, aki nyíltan vállalja másságát. Elmondása szerint ő maga soha nem találkozott támadással, vagy olyan dolgokkal, amik kárt okoztak volna neki vagy érdekeinek. A parlamentben sem találkozott negatív reakciókkal. Meglepte őt, hogy például a KDH képviselőinek többnyire nagyon realista felfogásuk van ezzel kapcsolatban. „Úgy érzem, hogy ők csupán nem tudnák nyilvánosan kijelenteni álláspontjukat, mert nem tudnák azt megmagyarázni választóiknak” – vélte. Úgy gondolja, hogy a kereszténydemokraták nehéz helyzetben vannak, mivel politikai végüket jelentené, ha pozitívan nyilatkoznának a melegekről. „Képzeljék magukat egy olyan KDH-s vagy más keresztény csúcspolitikus helyzetébe, akinek homoszexuális gyermeke, rokona van. Az aktív politikában talán hárman vannak ilyen helyzetben. Nagy dilemmával küzdenek, amit nem irigylek tőlük” – tette hozzá.

(bumm.sk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.