A szakmai szervezetek elégedettek a pihenőkártya jutalékával

A kormány 1,5 százalékban rögzítette a Széchenyi-pihenőkártya használatánál a kapcsolódó szolgáltatások után fizetendő jutalékot, és módosította a társkártyák igénylésének feltételeit is – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. A Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) főtitkára méltányosnak nevezte a jutalékot.

MNO
2011. 06. 16. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A módosítás szerint csütörtöktől a szálláshely-szolgáltatók a kapcsolódó szolgáltatást nyújtó vállalkozások felé a kártya használatáért legfeljebb az adott kapcsolódó szolgáltatásra eső utalvány beváltási értéke 1,5 százalékának megfelelő összeget számíthat fel. A kártyát csak meghatározott szolgáltatásokra lehet igénybe venni, de csak szálláshely-szolgáltatással együttesen.

A módosítással nem lesz ingyenes az első társkártya sem. A kormányrendelet szerint a társkártya előállítási és kézbesítési költségeit az intézmény a munkavállalóra háríthatja. A munkavállalóra hárított költség nem haladhatja meg társkártyánként az 1500 forintot. A társkártya használatával és a támogatás igénybevételével, valamint a társkártya visszavonásával kapcsolatban – a társkártya előállítási, kézbesítési költségeitől és az elveszett, ellopott vagy megrongálódott társkártyák pótlásától eltekintve – a munkáltatónak és a munkavállalónak díjat, egyéb költséget az intézmény semmilyen jogcímen nem számíthat fel.

Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke azt mondta: örül a döntésnek, megnyugtatónak és méltányosnak tartja az összeget. Úgy vélte azonban, ennek ellenére meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a fürdőszolgáltatások a cafetériarendszerben önállóan is megjelenhessenek. Böröcz Lajos, a Vimosz főtitkára ugyancsak méltányosnak nevezte a 1,5 százalékos jutalékot, de mint mondta, a struktúra bonyolultsága szerinte problémákat okozhat a gyakorlatban.

A kormány 2011. március 30-i ülésén fogadta el a Széchenyi-pihenőkártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló rendeletet. Az új cafetériaelemet a munkáltatók évi 300 ezer forint értékben adhatják a munkavállalóknak. Emellett 16 százalékos személyi jövedelemadóval adózik, a jutalék pedig rögzítetten 1,5 százalék. Széchenyi-pihenőkártya-elfogadóhellyé váláshoz nem kell feltétlenül POS-terminállal rendelkezni, de a kormányrendelet szerint a kibocsátó köteles megteremteni az internetes vagy telefonon történő fizetés technikai feltételeit is, vagyis elég az elfogadáshoz internetes kapcsolattal rendelkezni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.