„Aki a címeres mezt magára öltheti, az a hazáját képviseli”

Fát ültettek az 1950-es évek legendás magyar labdarúgó-válogatottjának, az Aranycsapatnak az emlékére Balatonfüreden, a Tagore-sétányon.

MNO
2011. 06. 03. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Aranycsapat két élő legendája, az egyformán a Nemzet Sportolójának választott Buzánszky Jenő és Grosics Gyula közül csak előbbi volt jelen, mert az egykori kapuskiválóság egészségi állapota miatt nem vett részt az ünnepségen. „Balatonfüred a kultúra, a művészetek, a szőlő és a bor városa, de nevezhetjük sportvárosnak is, annyian sportolnak, a város önkormányzata pedig kiemelten támogatja a sportot” – mondta beszédében Bóka István, a város polgármestere. Hangsúlyozta, hogy az 1950-es évek Aranycsapata a világ legjobb futballegyüttese volt, egyben a magyar identitás része.

Buzánszky Jenő beszédében azt hangsúlyozta, hogy aki a címeres mezt magára öltheti, az a hazáját képviseli, tehát annak és polgárainak szerez dicsőséget. Emlékeztetett arra, hogy ő 49 válogatott mérkőzésen szerepelt, s csak háromszor hagyta el vesztesen a pályát. Végezetül abbéli reményét fejezte ki, hogy lesz még olyan válogatottja Magyarországnak, amelyik az Aranycsapatéhoz hasonló sikereket tud elérni.

„Sokat adtam, de rengeteget kaptam a sporttól” – mondta a legendás játékos. Arra biztatta a fiatalokat, hogy ha tehetségesek, mondjanak le a szórakozásról, a könnyebb életről, mert megéri. Szerinte csak így lehetnek élsportolók, s csak így kaphatják meg az ország „végtelen szeretetét”. Buzánszky Jenő és Bóka István ezt követően elültették a sétányon a fát – mintegy száz érdeklődő jelenlétében –, majd az Aranycsapat jobbhátvédje a következőt írta Balatonfüred emlékkönyvébe: „Emlékfa: örök emléke annak, akiről elnevezik. Köszönet és biztatás a jövő nemzedéknek.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.