Andor: Nem akarunk egyenlősdit Európában

Andor Lászlóval közölt beszélgetést hétfői számában a Die Welt.

MNO
2011. 06. 06. 8:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német konzervatív napilap már a címben kiemelte: a foglalkoztatásért és a szociális ügyekért felelős, magyar uniós biztos szerint a szabadságok és a nyugdíjak rendezése az egyes államokra tartozik. A biztos nem támogatja a teljes körű gazdaságpolitikai harmonizálást Európában – fogalmazott az írás alcímében a lap.

A Die Weltnek Andor László kifejtette, hogy az euróövezeti tagállamok közül egyetlen országban sincs akkora különbség a munkaszerződésben megállapított heti munkaidő, illetve a tényleges munkaidő között, mint Németországban. A szerződésben rögzített munkaidő heti 37,7 óra, ezzel szemben a németek átlagban 40,4 órát dolgoznak hetente – vélekedett Andor, aki szerint különböző vélemények lehetnek azzal kapcsolatban, vajon mindez példaértékű-e vagy sem. A biztos annak a nézetnek adott hangot, hogy a munkaidő kialakítását az egyes országok sajátosságai befolyásolják. A fontos az, hogy az adott ország versenyképes legyen, ennek viszont több tényezője van, és a munkaidő csak egy ezek közül – tette hozzá Andor László.

A Die Welt szerint a magyar biztos határozottan állást foglalt a nyugdíjkorhatár harmonizálása ellen Európában. Ezzel – mint az újság értékelte – szembeszállt Angela Merkel kancellárral, aki a közelmúltban az Európai Unión belül a nyugdíjkorhatár egységesítését követelte. „Nem akarunk semmifajta egyenlősdit Európában a munkaidő, a szabadságok és a nyugdíjkorhatár területén” – jelentette ki a lapnak Andor László. Ez nem lehet a tervezett szorosabb gazdaságpolitikai koordináció célja – tette hozzá a biztos.

Andor szerint egy adott országban a nyugdíjkorhatár megállapításánál nagy jelentősége van az idősebbek és a fiatalabbak közötti aránynak, az élettel kapcsolatos elvárásoknak, a termelékenységnek, valamint a munkába lépésre vonatkozó, átlagos életkornak. Ez minden országban különböző, és ebből fakadóan a nyugdíjba menetellel kapcsolatos életkor is különböző – fogalmazott a biztos.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.