Árpával kezdtek Szabolcsban

Az árpa vágásával megkezdődött az aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának munkatársa kedden.

MNO
2011. 06. 28. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig learatott árpatáblákon hektáronként 3,89 tonnás a termésátlag – mondta Mátyás László. Hozzátette: őszi árpából 1426, míg tavaszi vetésiből 728 hektáros terület vár betakarításra a Nyírségben. Tájékoztatása szerint Szabolcs megyében az idén 44 438 hektáron vetettek gabonafélét.

Már megkezdték a borsó és a repce betakarítását is. A 660 hektár borsó területen 3,4 tonnás hektáronkénti termésátlaggal kezdődött az aratás, de a szakemberek szerint a mutató várhatóan növekedni fog. A 3682 hektáros repce területen 1,14 tonnás átlaggal indult a betakarítás, s ez – mint Mátyás László hangsúlyozta – „meglehetősen kezdeti adat, mivel a kombájnok még csak belekóstoltak a táblákba”.

A mintegy 38 ezer hektáros búza, rozs és tritikálé területen az aratás július elején indul Szabolcsban. Az előzetes termésbecslés szerint búzából 3,9 tonnás termésátlagra számítanak, ami az árpához, a borsóhoz és a repcéhez hasonlóan közepesnek mondható. A búza, rozs és tritikálé táblák – a megyei földművelésügyi hivatal felmérése alapján – a szatmár-beregi síkságon lévők kivételével jó állapotban várják az aratást. Fehérgyarmat és Vásárosnamény környékén a kevés csapadék miatt viszont nem fejlődtek kellően a gabonafélék. A beregi és szatmári tájegységében májusban, valamint júniusban ugyanis alig volt csapadék, mindössze 10 milliméteres átlagot regisztráltak. Ez visszavetette az ottani kalászok növekedését, így nem tudni, milyen lesz a termésátlag a két körzetben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.