Az elmélet nem elég, gyakorlati megvalósítás kell

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői is áttekintik jövő héten a tagországok számára készített foglalkoztatáspolitikai és gazdasági ajánlásokat – erősítette meg a tagállamok munkaügyi minisztereinek pénteki luxembourgi találkozója előtt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/791205"><strong>• A fiataloknak munkát kell adni</strong></a>

MNO
2011. 06. 17. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterek vitát folytatnak az ajánlásokról, amelyeket az Európai Bizottság készített. Andor László, a foglalkoztatáspolitikáért felelős biztos az ülés előtt azt hangoztatta: fontos, hogy a gazdasági kormányzásnak is nevezett, fokozott koordináció ne csupán elméletben, hanem a gyakorlatban, az egyes tagországok szintjén is meginduljon.

Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy az éves koordinációs folyamatnak (európai szemeszter) ez az utolsó lépése. Az államtitkár fontos állomásnak minősítette, hogy a tagországok egymás reformprogramját értékelik. Jelentős eleme ez a nemzetközi gazdasági válságra adott átfogó uniós válasznak is – tette hozzá.

A találkozón szociálpolitikai kérdések is szerepelnek. Az e témákban elnöklő Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a megbeszélés előtt a várandós, gyermekágyas vagy szoptató munkavállalókra vonatkozó uniós irányelv módosítását emelte ki, amelynél elsősorban az Európai Parlament javasolta módosításokat tekintik át.

A miniszteri tanács a tervek szerint közös nyilatkozatot ad ki az uniós fogyatékossági stratégia támogatásáról – jelezte még Réthelyi Miklós. A 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó stratégia tervezetét az Európai Bizottság tavaly adta ki, azzal kapcsolatban az Európai Parlament szakbizottsága csütörtökön fogadta el Kósa Ádám (Fidesz) jelentését.

Réthelyi Miklós kiemelte a napirenden lévő dossziék közül az úgynevezett antidiszkriminációs irányelvet is, vagyis azt a jogszabályt, amely a személyek közötti, vallásra vagy meggyőződésre, fogyatékosságra, életkorra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélküli, egyenlő bánásmódot szabályozza. A mostani találkozón elsősorban a fogyatékossággal élőkre vonatkozó kitételek szerepelnek napirenden.

Az elnöklő miniszter emlékeztetett arra, hogy a féléves magyar elnökség egyik kiemelten fontos témája a demográfia. A luxembourgi ülésen ezen belül elsősorban a demográfiai változások – az öregedő társadalom és a növekvő népesség – problémaköre, valamint azoknak a családpolitikára gyakorolt hatása szerepelt napirenden.

Külön említette Réthelyi Miklós a témák közül a gyermekszegénység kérdését, és bejelentette azt is, hogy a tervek szerint a családi élet és munka összeegyeztetéséről következtetéseket fogadnak el. A zsúfolt napirendű ülés többi témáját illetően Czomba Sándor kiemelte az új munkahelyek és képességek kialakítását célzó menetrendet, illetve a fiatalok foglalkoztatásának ügyét, amelyről a miniszterek a tervek szerint közös következtetéseket fogadnak el.

Andor László biztos az MTI kérdésére megerősítette, hogy a találkozón ismerteti a bizottság javaslatát az elektromágneses mezőkkel kapcsolatos munkavédelmi jogszabály módosítására. Elmondta azt is, hogy az uniós végrehajtó testület további előterjesztéseket tervez a munkahelyi egészség és biztonság területén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.