Az erős, mély rokonszenv garantálja a kapcsolatok fejlődését + Képriport

Magyarország rokonszenve jól érzékelhető volt a hármas japán tragédia idején – mondta újságíróknak Martonyi János külügyminiszter, miután japán kollégájával megbeszélést folytatott hétfőn Budapesten.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788834" target="_blank"><strong>• Budapestre jön a kínai miniszterelnök</strong></a>

MNO
2011. 06. 06. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) gödöllői polgármester koncertet rendezett, amelynek „szerény eredményét” átnyújtják Macumoto Takeaki külügyminiszternek.
A szigetországot márciusban földrengés és szökőár sújtotta, és a természeti katasztrófák következtében nukleáris baleset történt.

Martonyi Macumoto Takeaki külügyminiszterrel közösen tett sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatok „hagyományosan, különlegesen jók” mind a gazdaságban, a kereskedelemben és a befektetéseknél, mind pedig a tudományos, kulturális, oktatási együttműködésben és a turizmusban.

„Van egy közös értékrendünk” – mondta a tárca vezetője, hozzátéve, hogy a magyar és japán nép közötti erős, mély rokonszenv tartósan garantálja a kétoldalú kapcsolatok fejlődését. Azt kérjük Japántól, hogy amikor idejönnek a japán emberek Európába, akkor Magyarországot egy kicsit a második otthonuknak tekintsék” – mondta Martonyi.

A japán külügyminiszter országa köszönetét fejezte ki Magyarországnak az ASEM külügyminiszteri fordulójának megrendezéséért. Kijelentette, Tokió nagyra értékeli azt a fejlődést, amely Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta végbement.

Egyetértett azzal, hogy Magyarországnak és Japánnak közös értékrendje van, mint mondta, a kapcsolatok „hosszú történelmi múltra tekinthetnek vissza”. Macumoto Takeaki külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország és Japán több közös nemzetközi küldetést teljesít, egyebek mellett Afganisztánban, és együttműködik az ENSZ Biztonsági Tanácsának megreformálásában. Hozzátette, a kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok erősítése is cél.

„A lehető legjobb feltételeket teremtjük számukra”

Az Európai Unió és Japán szabadkereskedelmi megállapodást köt, amelyet Magyarország EU-tagállamként és uniós soros elnökként szívvel-lélekkel támogat – mondta Martonyi János külügyminiszter. A magyar diplomácia irányítója Macumoto Takeaki külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után elmondta: a szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséhez szükséges előzetes tárgyalásokat és felméréseket a felek megkezdik. Martonyi János kijelentette: Magyarország továbbra is várja a japán befektetőket, „a lehető legjobb feltételeket teremtjük számukra”.

A távol-keleti szigetország külügyminisztere a hétfőn kezdődő, kétnapos gödöllői Ázsia–Európa találkozóra (ASEM) érkezett Magyarországra. Martonyi János a tanácskozás alkalmából 9-10 kétoldalú találkozót tart, vasárnap kínai kollégájával folytatott megbeszéléseket.

Martonyi és Macumoto kétoldalú megbeszéléseit követően a Külügyminisztériumban hétfőn a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) és Japán külügyminiszteri találkozót tartottak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.