Az ő elképzeléséből nőtt ki az Európai Unió

Százhuszonöt éve, 1886. június 29-én született Luxembourgban Robert Schuman, az európai integrációs folyamat egyik kezdeményezője, az „egyesült Európa atyja”.

MNO
2011. 06. 27. 12:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia–német határvidékről származott, több kultúra hatása alatt nőtt fel. A hívő katolikus lotaringiai ifjú papnak készült, végül mégis a jogi pálya mellett döntött. Tanulmányait németországi egyetemeken végezte. 1912-ben ügyvédként kezdett praktizálni, és a metzi városi tanács tagja lett. Az első világháborúban polgári szolgálatban vett részt Németországban, majd miután Elzász-Lotaringia visszakerült Franciaországhoz, 1919-ben felvette a francia állampolgárságot. Ugyanebben az évben került be a francia nemzetgyűlésbe, ahol több évtizeden át volt Thionville képviselője. Sokáig a pénzügyi bizottságban dolgozott, 1940-ben menekültügyi kérdésekben vállalt kormányzati tisztséget. A náci megszállók letartóztatták, a börtönből két év múlva megszökött; a francia bencéseknél talált menedékre, és az ellenállási mozgalom aktív részvevője lett.

A második világháborút követően a kereszténydemokrata irányultságú Köztársasági Népi Mozgalom (MRP) meghatározó politikusaként pénzügyminiszternek nevezték ki, 1947 végétől egy évig (kis megszakítással) miniszterelnökként tevékenykedett. 1948 és 1952 között a külügyi tárcát irányította, az ötvenes évek közepén pedig igazságügyi miniszterként működött.

Robert Schuman meghatározó szerepet játszott az egységes Európa megteremtésében. Az Európa Tanács és a NATO megalakulása után, külügyminiszterként vetette fel 1950. május 9-én a mai EU elődjének tekinthető nemzetközi szervezet létrehozását. Nevezetes nyilatkozata szerint „ahhoz, hogy a békének meglegyen minden esélye, először egyetlen Európa kell. Immár nem puszta szavakra van szükség, hanem egy tettre, egy vakmerő és konstruktív akcióra.” E kezdeményezésből „születik majd meg Európa, egy szilárdan egybeforrt és erősen összeácsolt Európa”.

Az Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozása érdekében kidolgozott Schuman-terv a „kis-Európa” koncepció nyitánya lett. Az integráció első lépcsőfokaként 1951-ben hat ország aláírta a Montánunió-szerződést, amelyet 1957-ben az Európai Gazdasági Közösséget (EGK) és az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) létrehozó Római Szerződés követett. Az EGK-ből nőtt ki fokozatosan előbb az Európai Közösségek, majd napjaink Európai Uniója.

Az Európai Szén- és Acélközösség közgyűlésének örökébe lépő Európai Parlamenti Közgyűlés 1958-as első ülésén Schumant választották meg a testület elnökének. Amikor két év múlva távozott tisztségéből, az „Európa atyja” címmel tüntették ki, 1958-ban a németországi Aachen városa tevékenységét pedig Károly-díjjal ismerte el.

A politikai élettől 1962-ben vonult vissza, miután az előző év telén szívinfarktus érte, és sokáig hevert magatehetetlenül az utcán. Az élete végéig agglegény Schuman, aki igazi hivatásának az elmélkedést tartotta, 1963. szeptember 4-én halt meg Metz közeli otthonában.

Robert Schuman nevét számos intézmény viseli, köztük az Európai Parlament épülete Luxembourgban, az unió brüsszeli központjában kerület őrzi nevét. Az 1950-es Schuman-nyilatkozat emlékére 1985 óta május 9-én ünneplik az Európa-napot, az európai integráció egyik legfontosabb jelképét. 1987-ben nevével díjat alapítottak, a kitüntetést az Európa ügyéért fáradozó politikusnak ítélik oda kétévente.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.