Az utcán harcolnak, a parlamentben közben döntöttek + Képek

A görög parlament csütörtök délután megszavazta a 28,4 milliárd eurós megszorítócsomag végrehajtásáról szóló törvényt, magát a csomagot szerdán hagyták jóvá a képviselők.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/794114" target="_blank"><strong>• Nekivadult tüntetők: éjszaka sem nyugodtak meg a görögök + Képek</strong></a>

MNO
2011. 06. 30. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 300 fős parlamentben 155 képviselő támogatta, 136 ellenezte a kormány megszorítócsomagjának egyes fejezeteit, öten tartózkodtak és négyen nem vettek részt a szavazáson.


A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását.


A 2011–2015 közötti időszakra vonatkozó megszorítócsomag értéke eléri a 28,4 milliárd eurót (7608 milliárd forint). Az athéni kormányzat így 14,32 milliárd euróval csökkenti kiadásait, míg bevételeit 14,09 milliárd euróval növeli. Mindamellett a parlamenti szavazást követő kormányülésen Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az országnak még sok nehéz és döntő fontosságú csatát kell megvívnia.


Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy közös közleményükben elégedetten nyugtázták a parlamenti döntést: „megvannak a feltételek ahhoz, hogy Görögország megkapja a mentőcsomag következő részletét, illetve ahhoz, hogy felgyorsuljanak az egyeztetések a második csomagról”.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.