Azt remélik, saját hívei „dobják majd fel” a diktátort

Moammer Kadhafi líbiai vezető közvetlen környezetéhez intézett felhívást kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, hogy működjenek közre a líbiai diktátor elfogásában.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793566" target="_blank"><strong>• A tripoli kormány visszautasítja az elfogatóparancsot</strong></a> <div id="_mcePaste" class="mcePaste" style="position: absolute; left: -10000px; top: 0px; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden;"><a href="http://www.mno.hu/portal/793566" target="_blank"><strong><span class="content_blog_header">A tripoli kormány visszautasítja az elfogatóparancsot</span></strong></a></div>

MNO
2011. 06. 28. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luis Moreno-Ocampo azt mondta sajtótájékoztatón Hágában, a Kadhafihoz közel álló „belső körhöz” tartozó tisztségviselőknek dönteniük kell, hogy a líbiai probléma vagy a megoldás részei akarnak lenni. Az első esetben őket is perbe fogják, a második esetben együttműködnek a többi líbiaival, és gátat vetnek a bűncselekményeknek – mondta. A másik lehetőség, hogy a líbiai felkelők „kormánya”, az Átmeneti Nemzeti Tanács keríti kézre Kadhafit – tette hozzá a főügyész.

A Nemzetközi Büntetőbíróság előző nap elfogatóparancsot adott ki a líbiai vezető és két családtagja, Szeif fia és a titkosszolgálatok vezetője ellen emberiesség elleni bűntettek miatt. Tripoli élesen bírálta a hágai döntést, mondván, az fügefalevélként szolgál a Kadhafira vadászó NATO-erőknek. A Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs saját rendőri vagy katonai ereje, amivel kikényszeríthetné a körözött személyek elfogását.

A főügyész elmondta, a NATO-erőknek – amelyek száz napja támadnak líbiai célpontokat a levegőből, hogy ezzel is segítsék a Kadhafi ellen harcoló felkelőket – nincs felhatalmazásuk arra, hogy elfogják a líbiai vezetőt.

Több ezren vesztették életüket a Líbiában folyó harcokban; az ENSZ becslése szerint eddig 900 ezren menekültek el lakóhelyükről, közülük 650 ezren az ország határain kívül.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.