Bedarálta Nadal Federert + Képek

Pályafutása hatodik párizsi Grand Slam-diadalát aratta a spanyol Rafael Nadal. A vasárnap esti, esőszünettel tarkított Roland Garros-döntőn örök riválisát, Roger Federert gyűrte le. Az egykori világelső megfogadott nagy visszatérésére tehát még várnunk kell.

2011. 06. 05. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új évezred két teniszóriása, a világelső Rafael Nadal és a svájci Roger Federer pályafutása során 25. alkalommal csapott össze a párizsi nyílt nemzetközi teniszbajnokság döntőjében vasárnap délután. A torna előtt még úgy vetődött fel a kérdés, hogy a spanyol vagy a szerb Novak Djokovics nyeri-e a salakos Grand Slamet, azonban a ranglistán jelenleg harmadik Federer „visszajött” a pénteki elődöntőben, és 4 játszmás tusában tett pontot a délszláv ász 43 meccses menetelése végére.


A svájci tehát lendületben volt a döntő előtt, mégsem számított esélyesnek, ráadásul Nadal korábban játszotta le, és simábban is nyerte elődöntőjét (Andy Murray ellen). És az érvek csak gyülekeztek a spanyol öröm mellett: a ranglistán elfoglalt helyükön kívül látni kellett, a salakkirály Nadal mellett nem sok sót evett meg bárki is Párizsban, ahol eddig ötször győzött – Federer egyszer, de nem ellene –, plusz az idei viadalon a nyitó forduló óta szettet sem veszített. (Még egy adat: Federerrel szembeni mérlege 16-8 – nyugodtabban készülhetett tehát, mintha egy irgalmatlan formában érkező Djokoviccsal kellett volna szembenéznie.)

5-2-ről simán kikapni

A Philippe Chatrier-aréna nézőinek tekintete az ég felé emelkedett a találkozó előtt, de csakúgy mint a Garros eddigi valamennyi játékpercén, ezúttal is a ládában kezdtek a lepedők. A találkozót Federer simán megnyert adogatása nyitotta, majd a dekoncentrált Nadal eladta sajátját.


2-0 után a svájci bevert két ászt és egy ász értékű szervát, így némi üldögélés után megint jöhetett a spanyol (3-0). A pihenő – és számos alapvonalütés – Federernek túl hosszú volt (3-1), de a brékelőnyt megtartva hamar célegyenesbe fordította negyedik párizsi döntőjük első szettjét (4-1, majd 5-2). De ahelyett, hogy a nagy önbizalommal játszó Federer áthaladt volna az első kör célvonalán, „saját maga szúrta ki kerekét”; Nadal visszaszerezte elveszített szervajátékát, egyenlített (5-5), végül kiadogatta a bő egyórás szettet (7-5), öt játékot nyerve zsinórban.

Eső után

Federer ott kezdte a második játszmát, ahol az elsőt abbahagyta, 9 játékperc után már 2-0-val ment Nadal. Hét elveszített szervagém után kicsit mintha megrázta volna magát a svájci (2-1), s noha ellenfele fogadóelőnyben volt, idő kérdése volt, hogy mikor fordul megint a kocka. A spanyolnak elég volt egy kis kihagyás 4-2-es vezetésnél, máris egyenlített a korábbi világelső (4-4). Ekkor azonban Nadal olyannyira felbőszült, hogy visszabrékelt, és ha nem jön az esőszünet, gyorsan nyer is 6-4-re – de jött, Federer elhalasztotta a 0-2-t, megint brékelt! Ám hiába, a 6-6-nál következő tie breakben Nadal hengerelt, így egy szettre került a Grand Slam-sikertől (7-6, rövidítésben: 7-3).


A harmadik szettben mindkét fél a saját adogatójátékára koncentrált, eszerint is haladtak 3-2-ig. Nadal ekkor azonban úgy gondolhatta, még csinál valamilyen programot vasárnap estére, és följebb kapcsolt – brékelt (4-2). Federer erre úgy válaszolt, hogy egy elegáns rövidítéssel semmire elnyerte a spanyol adogatásait, és ki is egyenlített (4-4). A svájci ezt 5-5-nél megismételte, így megint szerválhatott a szettért – akárcsak az első játszmában, amikor Nadal kiénekelte a sajtot a szájából –, és lendületből be is húzta (7-5).

Megsemmisülés

Federer tehát visszajött a mérkőzésbe, de kérdéses volt, a csaknem öt évvel fiatalabb Nadal kivárja-e a svájci első hibáját… 2-1-nél egyenlítésre készült Federer, de a spanyol óriási játékkal válaszolta meg igenre az iménti kérdést (3-1). Megint egy kicsit kezében érezhette a gyönyörű kupát, főként, mivel taktikusan megnyerte adogatójátékát (4-1). A megsemmisült Federer dekoncentráltan adogatott ezután (5-1), Nadal pedig kettőt pislogott, és már nyert is – Párizsban életében hatodszor!


Roland Garros, párizsi nyílt nemzetközi teniszbajnokság
összdíjazás: 16,8 millió euró

férfi egyes, döntő – eredmény:
R. NADAL (1.) – R. FEDERER (3.) 7-5, 7-6 (7-3), 5-7, 6-1






Fotók: Reuters

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.