Benyújtotta a kormány a munkaügyi módosítócsomagot

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a munkaügyi módosítócsomagot, amely több ponton is megváltoztatja a munka törvénykönyvét, így például a heti munkaidőt, a próbaidőt, valamint a szabadság kiadását.

MNO
2011. 06. 03. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról című, az Országgyűlés honlapján megtalálható törvényjavaslatból kiderül: véglegesítenék azt a – válság miatt eredetileg csak az idei év végéig hatályban lévő – szabályt, amely szerint a rendes munkaidő mértékének átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók úgy, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak, heti 40 órára járó bérért.

A kormány tervei szerint a közszférában alkalmazott megoldáshoz hasonlóan, akár hat hónapos próbaidőt is kiköthetne a munkaadó, de csak akkor, ha erre a munkáltatónál hatályos kollektív szerződés felhatalmazást ad. A szabadságot a módosító javaslat szerint kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet majd kiadni. A kormány a törvény sürgős tárgyalását kezdeményezte, a munka törvénykönyvét érintő módosítások a tervek szerint július elsején lépnének hatályba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.