Bohócok és birkák: demonstráltak és szavaztak + Képriport + Videó

A rendvédelmi dolgozók és tűzoltók demonstrációjára több ezren érkeztek az Alkotmány utcába csütörtök délután. Többeknek Árpád-sávos zászló lobog a kezében, néhányan nagy-magyarországos és „Szabadságot Budaházynak” feliratú pólót viselnek. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/791231" target="_blank"><strong>• Zászlókkal, léggömbökkel vonultak a megyeszékhelyeken </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/791208" target="_blank"><strong>• Szijjártó: A rájuk bízott állomány érdekeit kellene, hogy képviseljék </strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/791174" target="_blank">• Technikailag nem, de emberileg összeérhet a két tüntetés + Videó</a></strong>

Tompos Ádám
2011. 06. 16. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV felvételét!


Az előzetes bejelentésnek megfelelően sokan bohócnak maszkírozva érkeztek a helyszínre. A tömegben egy – „A zemberek” feliratot viselő – kisállatokat szállító járműben három birkát helyeztek el, őket a tűzoltók simogatják.

Megkezdődött a „bohócforradalmi” szavazás is. Az íven két választható rubrika látható „igen” és „de” felirattal. A pódiumon törvénymódosítási jegyzőkönyveket, és a módosításra igennel szavazók neveit olvassák fel, melyekre a közönség füttyszóval reagál. A törvénymódosításra igennel voksoló Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc nevét fújolás fogadta.

A színpadon megjelent, és neveket olvasott Kormos Kata, az MSZP szóvivője is, a tömegben pedig feltűnt Grespik László volt MIÉP-es politikus. Az utcán Barikádot és Népszavát osztogatnak.

Négy szakszervezeti konföderáció is tüntetést szervezett mára. Ők a Hősök terén gyülekeztek délután, körülbelül háromszázan lehettek, majd elindultak az Andrássy úton. A másfél órásra tervezett menet először átment Budára, majd onnan vissza.

Görbe tükör

A „bohócforradalomnak” nevezett megmozdulást a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottságának két volt vezetője, Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke magánemberként hirdette meg. Árok Kornél a demonstráción 17 óra után azt mondta: „legalább 20 ezren vagyunk”. Kónya Péter a demonstráció kezdetén hangsúlyozta, hogy békés, pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulásukkal görbe tükröt szeretnének mutatni a kormánynak, s azt kérte: a résztvevők őrizzék meg a tüntetés békés jellegét. A két szakszervezeti vezető többtucatnyi résztvevőhöz hasonlóan bohócnak öltözött és maszkíroztatta magát.

A fideszes Lázár János, Balsai István és Talabér Márta által jegyezett alkotmánymódosítási javaslatról – amely csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, valamint megszüntethetővé teszi az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátást – múlt hétfőn, név szerinti szavazással döntött az Országgyűlés. A képviselők 263 igen szavazattal, 108 ellenében fogadták el az előterjesztést, amelyet a kormánypárti politikusokon kívül csak a független Pősze Lajos támogatott.

Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatában egy hatalmas színpad áll. Az utca másik végén, a Bajcsy-Zsilinszky úthoz közel fekete függönnyel eltakart „szavazófülkéket” – szám szerint nyolcat – állítottak fel, ezek előtt továbbra is nagy a tumultus. Azok, akik személyes adataikat megadják, egy „szavazólapot” vehetnek át, amelyre azt nyomtatták: „A Fidesz–KDNP pártszövetségnek a 2/3-os többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal megvonom!” A szavazólapon két rublikát jelölhetnek meg: „igen”, illetve „de”.

Fáklyával kelnek át a Dunán

A szavazás után a résztvevők fáklyás felvonulás keretében a budavári Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez mennek, ott hirdetik ki a szavazás eredményét. A szervezők közlése szerint azért vonulnak oda, mert Schmitt Pál aláírta az említett alkotmánymódosítást, és most tudatni akarják az államfővel „a nép akaratát”.

A tömegben többtucatnyi egyenruhás tűzoltót és „Rendőrség” feliratú pólót viselő férfit is lehet látni. A helyszínen hatalmas a hangzavar, dudálnak, sípolnak, fütyülnek az emberek. A mellékutcákban több autóbusszal és teherautóval érkezett rendőrök várakoznak, akiket a demonstráció biztosítására vezényeltek ki.

(MNO/MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.