Bővült a képtár az olasz fővárosban

Bővítették az olasz főváros egyik legnagyobb képtárát: a Barberini-palotában az itáliai festészet immár több mint másfél ezer remekműve csodálható meg. <br /><br />

MNO
2011. 06. 29. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A római művészet hatvan év után hazatért” – adta hírül a Corriere della Sera napilap a Barberini-palotában található Galleria Nazionale di Arte Antica nemzeti képtár bővítését. A galériának az utóbbi hatvan évben az olasz fegyveres erők tiszti kaszinójával kellett osztoznia a palotán. Ennek termeit kapta most vissza a képtár. A kedden megnyitott tíz új teremben az eddig raktárban őrzött, 17-18. századi alkotásokat állították ki.

Az olasz főváros központjában lévő palotát 1625-ben Carlo Maderno tervei alapján építtette a VIII. Orbán pápaként ismert Maffeo Barberini. A palotán a barokk Róma két másik építésze, Gian Lorenzo Bernini és Francesco Borromini is dolgozott.

Itália egységesítése után vált képtárrá, majd a második világháborút követően állami múzeummá. A palotában a Barberini, a Chigi, a Torlonia és az Odescalchi családok gyűjteménye kapott helyet, azokkal a festményekkel, amelyeket a múzeum a római zálogházból váltott ki.

A képtár a 13. századtól a neoklasszicizmusig mutatja be az olasz festészet remekműveit, köztük a Caravaggio festette Judit és Holofernészt és a La Fornarinát Raffaellótól. A Barberinik múzeumukról váltak ismertté, de Rómában leginkább a „Quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini” latin mondás terjedt el róluk, vagyis hogy amit a barbárok nem tettek meg, azt megtették a Barberinik. Emléküket őrzi a Barberinik családi címeréből ismert méhecske, amelyet a Pantheon egyik ókori oszlopfőjén hagytak mementóként. A templom kupoláját fedő bronzlemezekből öntötte Bernini a Szent Péter-bazilika baldachinos főoltárát – VIII. Orbán pápa parancsára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.